Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. November 26. 14:00, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Szinte minden tüdőrák a dohányzásból ered

Szinte minden tüdőrák a dohányzásból ered

Több mint húsz betegség gyűjtőneve a tüdőrák, az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb rosszindulatú betegség Magyarországon.

November világszerte a tüdőrák hónapja, az orvosok mindenkit arra intenek: ne vállaljanak felesleges kockázatot, és hagyjanak fel a dohányzással.

Hazánkban az összes haláleset negyede rákos megbetegedés következménye, ezen belül is minden negyedik eset tüdőrák – olvasható a nemzetközi tüdőrák hónap hivatalos sajtóanyagában.

A kór azért is olyan veszélyes, mert – mint általában a daganatos betegségek – hosszú ideig nem okoz különösebb tüneteket.

Amikor viszont már jól érzékelhető jelei vannak, általában nagy a baj.

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni: akit tartós köhögés, ziháló légzés, légszomj, vagy éppen elhúzódó tüdőgyulladás gyötör, azonnal forduljon orvoshoz.

A tüdőrákra is igaz, hogy minél előbb diagnosztizálják, a beteg életkilátásai annál jobbak, annál több az esélye a túlélésre.

A kórra jellemző, hogy kétszer annyi férfit érint, mint nőt, és leginkább az 50-70 éves korosztály a veszélyeztetett.

Érdekes emellett, hogy a tüdőrák valójában gyűjtőnév, nem egyetlen betegséget takar.

A köznyelv nem különbözteti meg a tüdőrák több mint húsz létező fajtáját – áll a sajtóanyagban.

Pedig az egyes típusok között lényeges különbség lehet a kialakulásukban, szerkezetükben, agresszivitásukban, de abban is, hogy a rendelkezésre álló gyógyszerek miként hatnak rájuk.

Két alaptípus létezik: a kissejtes tüdőrák, amely az összes megbetegedés 20 százaléka, valamint a nem-kissejtes tüdőrák, amely a fennmaradó 80 százalékot jelenti.

A tüdőrák az esetek többségében megelőzhető lenne, hiszen 90-95 százalékban a dohányzás következményeként alakul ki, legyen szó akár cigarettáról, pipáról, vízipipáról, sodort cigarettáról.

Az esetek kis részéért a radon gáz a felelős, amely urántartalmú talajból kerül a levegőbe.

Minél fiatalabban kezdi valaki a dohányzást, minél erősebb dohányos az illető, annál nagyobb a kockázata a tüdőrák kialakulásának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.