Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Augusztus 09. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Sziget - Izgalmas művészeti programokkal is várja a fesztivál a látogatókat

Sziget - Izgalmas művészeti programokkal is várja a fesztivál a látogatókat

Sziget - Izgalmas művészeti programokkal is várja a fesztivál a látogatókat

Ismert hazai művészeti iskolák, művészeti csoportosulások, galériák és neves magyar művészek mellett a francia M. Chat és az olasz Officina Nomade ösztönzi egyedi gondolkodásra, újrahasznosításra és alkotásra a Sziget fesztivál művészeti helyszínén, az ArtZone-ban a fiatalokat. A Múzeumi Negyed az idén Liget Budapest néven 14 helyszínnel várja a látogatókat.
A hétfőn kezdődő Sziget fesztiválon az alkotás örömét minden nap átélhetik a látogatók az ArtZone-ban felállított tizennyolc sátor programjain - közölték a szervezők az MTI-vel.

M. Chat, a franciák legismertebb street art művésze Párizsból érkezik, hogy védjegyét, a hatalmas mosolygó sárga macskát performansz kíséretében a fesztivál több pontján is megfesse és az ArtZone-ban kialakított bázisán, saját jellemző stílusában rajzolni tanítsa az érdeklődőket. Olaszországból az Officina Nomade jön el a Szigetre, ahol a rövidítésekkel megfogalmazott e-mailek és chatek igazságtartalmának vizsgálata kapcsán arra kérik a közönséget, hogy különböző grafikai technikákkal készült levelezőlapokat készítsenek.

A fesztiválozók kedvenc zenekaraik, előadóik nevét festhetik magukra vagy pólójukra a Kisképző jóvoltából, ha pedig valaki nem biztos abban, hogy a megfelelő ruházatot választotta, ellátogathat a Palomához, ahol öltözködési tanácsadással is segítenek neki. A látogatók az ArtZone több sátrában is alakíthatnak a megjelenésükön: készíthetnek virágkoszorút, díszíthetnek kalotaszegi hímzéssel vagy varrhatnak pótzsebet, gyárthatnak ékszert papírból origami technikával, fából, nemezből, bőrből és műanyagból vagy a Szigeten gyűjtött hulladékból.

Szúnyoghálóra, pukkasztós fóliára és egyéb rendhagyó anyagokra lehet festeni a Magyar Mozgó Képtár sátornál, az eső ellen pedig a látogatók képregénykabátot alkothatnak kedvenc szereplőikkel és a Corvin Rajziskolával. A Medence Csoportnál lehet pénztárcát készíteni tejesdobozból, táskát molinókból, és hangszereket hétköznapi tárgyakból - ezek esténként meg is szólalnak.

Az érdeklődők szabadjára engedhetik fantáziájukat és profi szobrászok segítségével faraghatnak bármilyen mesebeli figurát az Unicorn Factory-vel, vagy készíthetnek saját gördeszkát a Deák 17 Galéria képviselőivel.

Nem mindennapi vizuális élményeket ígérnek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem sátrában mozgással irányítható fények, a Visartnál digitálisan valósíthatják meg önmagukat az érdeklődők, az Art Tag szerepjátékban pedig a művészeti piac kalandos útján lépkedhetnek végig, miközben kortárs alkotóként próbálják eladni portékáikat.

Ha valaki inkább a passzív szórakozást keresné, érdemes ellátogatnia a Kapusátor kiállítására, melyet Német Szilvia, az Art Quarter Budapest művészeti rezidenciaközpont kurátora válogatott össze, vagy megnézheti a Gregersen Art Point workshoppal egybekötött kortárs geometrikus absztrakt kiállítását. Naponta más témával foglalkozó előadásokkal jelentkezik a Magyar Mozgó Képtár sátra, ahol szót ejtenek a budapesti köztérfelújításról az építészet szemszögéből, beszélnek a filozófiáról és lesz versfelolvasás is, a cARTc Kulturális Egyesület segítségével pedig képzőművészeti biciklitúrát tehetnek a látogatók a balkáni országokban.

Idén is lesz Múzeumi Negyed, amelynek ezúttal a Liget Budapest a névadója. Mint a Városliget Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményében írják, a Liget projekt helyszíne hasonló célt szolgál a Szigeten, mint 2018-tól a Városligetben: egy olyan hely lesz, ahol a látogatók egyszerre pihenhetnek, művelődhetnek és sportolhatnak. Napközben lazíthatnak, délután pedig szakmai beszélgetéseken vehetnek részt például városépítészetről, a városi sportolásról, vagy angol nyelven arról, hogyan látják a külföldiek Budapestet.

Kint lesz a Szigeten többek között a Liget Budapest projekt keretében megújuló Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is. Az intézmények kamarakiállítással, installációkkal és interaktív programokkal készülnek a fesztiválra.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a környezettudatosság, újrahasznosítás, a biztonságos közlekedés jegyében hívja alkotásra, közös gondolkodásra, szórakozásra a szigetlakókat, akik újrahasznosított alapanyagokból készíthetnek praktikus kiegészítőket és használati eszközöket a múzeum profiljának megfelelően műszaki témakörben.

A Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a Vasarely Múzeum és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös sátrában önismereti játékot is kínál a látogatóknak.

Az Iparművészeti Múzeum helyszínén a napokban megnyílt, Tapas című spanyol gasztrodizájn-kiállításhoz kapcsolódva a spanyol kultúra fontosabb állomásait az irodalom, a zene és a nyelv segítségével térképezik fel. Gasztrokvíz, egyedi szótanuló kártyák, interaktív fotófal, katalán karkötők várják a vendégeket.

A Szigeten megjelenik a magyar népművészet is: a Hungarikum faluban az idei év témája a "cifra", a magyar népművészet minden területének páratlan motívumkincse, gazdag díszítő formavilága. Az érdeklődők a témát körbejárva délutánonként pingálást, hímzés és cifra tánclépéseket is tanulhatnak. A hagyományőrző táncegyüttesek mellett idén a határon túlról, Erdélyből is érkeznek vendégek, akik saját tancaikkal és viseleteikkel ismertetik meg az fesztiválozókat. A szentendrei Skanzen pedig megmutatja, hogy mit jelent a magyar kultúra cifrasága, milyen a cifra magyar viselet, a matyó, a kalocsai vagy a cifraszűr.

Címkék: fesztivál, sziget

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.