Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Augusztus 03. 13:32, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Sziget - Cipő-emlékkoncert a mínusz egyedik napon

Sziget - Cipő-emlékkoncert a mínusz egyedik napon

Cipő emlékét idézi fel egy nagyszabású koncerten együttese, a Republic és a magyar könnyűzene élvonala hétfőn 19 órától a nagyszínpadon, a Sziget fesztivál mínusz egyedik napján.

"Egyfajta lezárását jelenti ez a koncert a Republic eddigi történetének, ugyanakkor Cipő betegsége már végigkísérte a zenekar utolsó közösen töltött évét" - mondta Boros Csaba basszusgitáros, a Republic vezetője az MTI-nek.Kitért arra, hogy a mintegy háromórás emlékkoncerttel, akárhogy is sikerül, Cipő valószínűleg nem lenne elégedett, mert nem kedvelte a fesztiválokon való részvételt. Hozzátette: a zenekar tagjainak, illetve a Cipőt tisztelő magyar popszakma számára természetes, hogy méltóképpen próbáljanak adózni az énekes emlékének.
"Sok fellépő maga jelentkezett, hogy szeretne előadni egy dalt az emlékkoncerten, és többen eleve jelezték, melyik számot akarják eljátszani. A fellépők nagy része jól ismerte Cipőt, néhányan dolgoztak is vele vagy a Republickal, mindenki szabad kezet kapott, melyik dalunkat választja ki" - mondta Boros Csaba.

A koncerten a Republic nagyon sokat lesz színpadon, egyrészt egyedül, másrészt a magyar könnyűzene ismert szereplőivel közösen, a Compact Discóval, Charlie-val, Keresztes Ildikóval, Fenyő Miklóssal, az Omegával, Bródy Jánossal, Müller Péter Sziámival, Nagy Feróval, Tolcsvay Lászlóval, ByeAlex-szel, Mahó Andreával, Balázsovits Edittel. Együtt adják elő a népszerű Republic-slágereket, valamint a kevésbé ismert dalokat. Önálló produkcióval lép fel Halász Judit, Koncz Zsuzsa, a Pál Utcai Fiúk, a United, a Bikini, a Hooligans, a Magna Cum Laude, az Első Emelet, Gerendás Péter és Jávori Fegya vagy a Nemadomfel.

Az elhangzó Republic-számok, Cipő-szerzemények között lesz a Ha itt lennél velem, A madárjós vakáción, a Neked könnyű lehet, a Kék és narancssárga vagy a Repül a bálna is.
"El fogunk játszani néhány dalt új énekesünkkel, Sipos F. Tamással, Tóth Zoli, a Cipő halála után a Republictól 23 év után elbúcsúzott gitáros pedig egyedül fog előadni egy számot, velünk nem lesz színpadon. Mi, akik maradtunk, egy ideje Republic 67 néven lépünk fel. Elővettük azokat az alsó fekvéses, mélyebb csengésű dalokat, amelyek jól állnak Sipos F. Tomi hangjának, ezek közé tartozik a Ég és föld között vagy a Gyere közelebb, menekülj el. Ezeket ő egyedül énekli, a korai, kiabálós dalokat pedig ketten együtt adjuk elő, ilyen a Neked könnyű lehet, a Repül a bálna, a Jó reggelt kívánok" - fejtette ki a zenekarvezető.
Hozzátette: a Republic közönségének nagyon nagy hányada megmaradt mellettük, ők meg igyekeznek a fellépésekbe belecsempészni Cipő lelkét és szellemiségét.

Az emlékkoncerten színpadra lép a Compact Disco is, amely a Megyek a sorban című Republic-dalt Cipő zenekarával együtt fogja előadni.
"Tiszteljük Cipő munkásságát, a magyar könnyűzene történetének meghatározó sreplője volt. Számunkra nem jelent gondot, hogy más műfajt képviselünk, mint a Republic, az elmúlt években készítettünk feldolgozásokat az LGT vagy Ákos dalaira is. Begi választotta ki ezt a korai dalt, ő gyerekként hatalmas Republic-rajongó volt" - mesélte Walkó Csaba, a Compact Disco énekese az MTI-nek.

Az elektronikus zenét játszó, az Eurovíziós Dalfesztiválon tavaly Magyarország képviseletében szerepelt formáció másik tagja, Lotfi Begi (groove-ok, extra zenei sávok, effektek) felidézte, hogy 8 éves volt, amikor a Republic első albuma, az Indul a mandula megjelent, és azt követően éveken át fanatikusan követte a zenekart a koncertekre."Cipőnek két arca volt. A színpadon igazi frontembert láttunk, aki nagy hatással van a közönségre, óriási energiákat tud megmozgatni. Ez a Republic-lemezeken is érződött, dalai sokáig fenn fognak maradni. A koncertek előtt és után ugyanakkor csendes, visszahúzódó személyiség volt. Utóbbit személyesen megtapasztalhattam, amikor 19 éves koromban a gödöllői rádióban dolgoztam és interjút készítettem vele" - fejtette ki Lotfi Begi.
A harmadik stúdióalbumát októberben megjelentető Compact Disco a Cipő-emlékkoncert után két nappal, augusztus 7-én szerdán önállóan is fellép a Sziget fesztiválon a magyar zenei színpadon, augusztus 22-én pedig nagyszabású koncerttel ünnepli ötödik születésnapját a Budapest Parkban.
Az Omega együttes "kakukktojásként" nem Republic-számmal, hanem egyik saját ismert slágere, a Léna előadásával tiszteleg Cipő emléke előtt a mínusz egyedik napi koncerten. A Republic-tagok mellett az Omegát hárman fogják képviselni: Benkő László billentyűs, Molnár György gitáros és Debreczeni Ferenc dobos, és Keresztes Ildikó énekel velük.

"Éppen egy évvel ezelőtt a Tusványosi fesztiválon a Republic és az Omega is fellépett, és a Republic akkor eljátszotta a Lénát, amibe beszálltam. Innen jött az ötlet, hogy most is ezt adjuk elő közösen" - mondta Benkő László az MTI-nek.Szólt arról, hogy gondolkodtak közös dalok elkészítésén, mert bár a két zenekar világa távol esik egymástól, éppen ez jelenti az izgalmat egy együttműködésben. "Sajnos, ez a munka Cipővel már soha nem valósulhat meg".Benkő László beszámolt arról, hogy az Omega idei moszkvai fellépésének nagy sikere nyomán várhatóan ősszel és jövőre ismét koncertezni fognak az orosz fővárosban, és az elképzelhető helyszínek között a Vörös tér is szerepel.

Bódi László Cipő, a Republic alapítója idén márciusban 47 éves korában hunyt el szívbetegségben. Az öttagú Republic 1991-ben alakult, azóta 37 lemezt adott ki és számos szakmai elismerést kapott. Cipő zenét írt mások mellett Koncz Zsuzsának és Halász Juditnak is; idén posztumusz Artisjus-díjat és Fonogram-díjat kapott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.