Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. November 16. 08:27, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Szexre és lopásra kényszerítette gyerekeit egy ceglédi pár

Szexre és lopásra kényszerítette gyerekeit egy ceglédi pár

A kislány három, a bátyja pedig négy éves volt, amikor a szüleik először molesztálták őket.

A rendszeres ismétlődő erőszakban később a nagyapa is részt vett. A kicsiket nemcsak otthon használták ki. Szüleik lopni és koldulni is hordták őket, éveken át. A felnőttek mindent tagadtak, de a szakértők szerint hitelesek a gyerekek megrázó vallomásai. Két éve pszichológus kezeli őket, ma már jobban vannak, de olyan durva trauma érte őket, hogy még évekbe telik, amíg feldolgozzák amit a szüleik tettek velük.

Nem ismertette a két kisgyermek vallomását tartalmazó dokumentumot a Kékfény. Gyomorforgató, mégis szenvtelen részletességgel számoltak be a perverz orgiákról, amire saját anyjuk és apjuk kényszerítette őket. A pszichológus szakértő szerint többek között épp ez a szenvtelenség, az érzelmi eltávolodás az, ami hitelessé teszi a gyerekek szavait.

A vád szerint a kislány három, a kisfiú pedig négy éves volt, amikor a szüleik egy pornófilmtől feltüzelve bevonták őket a szexuális játékaikba. Két éven keresztül használták őket napi rendszerességgel, az együttlétekbe ráadásul időnként a nagypapa is beszállt.

Az apa szenvedélyesen bizonygatta, hogy ő nem homoszexuális és nem pedofil. Az sajnos igaz, mondta, hogy sokat ivott és elég erőszakos volt, de nem nyúlt úgy a gyerekekhez. Legfeljebb néha koldulni küldte őket.

Az anya már azt is elismerte, hogy ő bizony lopni is elvitte a gyerekeit. Otthon egyébként rendszeres volt a verekedés, de a szex nem igaz – mondta.

A vád szerint időnként a nagypapa, a férfi apja is részt vett a gyerekek zaklatásában. Természetesen ő is tagadott.

Nehéz a felderítés

A ceglédi gyerekvédelem évekig gondozta a családot. Köztudott volt, hogy nyomorognak, az apa alkoholista, ráadásul mind a két szülő ült már börtönben. A gyerekek ápolatlanul jártak az óvodába, a szülők többször részegen mentek értük. Azt azonban senki sem sejtette, hogy mit csinálnak velük a négy fal között.

Radoszáv Miklós gyermekvédelmi szakember szerint nagyon nehéz az ehhez hasonló eseteket felderíteni. A gyerekeket fenyegetéssel vagy érzelmi zsarolással ráveszik a szülők, hogy senkinek se beszéljenek arról, mi történik otthon. Ráadásul a gyerekek mivel semmi mást nem ismernek, ezt tekintik a természetes családi életnek.

Egy bántalmazott közegből érkezett gyerek még a nevelőszülőnél is azt provokálja ki, hogy bántsák, mert akkor érzi, hogy törődnek vele – mutatott rá Radoszáv Miklós. A szakértők szerint a gyerekek ellen elkövetett szexuális zaklatásoknak alig a tizede kerül napvilágra.

Később derült csak ki

A D. család gyermekei sem maguktól kezdtek beszélni. A kislány öt, a kisfiú hat éves volt, amikor kiemelték őket a családból. Az indok az erőszakos környezet és az elégtelen ellátás volt, szexuális zaklatásról ekkor még nem tudtak. A gyerekek nevelőszülőkhöz kerültek, ahol néhány hónap múlva azt vették észre, hogy a kisfiú és a kislány titokban szexelni próbál egymással.

Az ügyvédek szerint a gyerekek valószínűleg pornófilmekből lesték el a mozdulatokat, és hat évesen teljesen maguktól támadt az az ötletük, hogy kipróbálják. A védelem hosszan bizonygatta, hogy a nevelőszülők vehették rá a gyerekeket, hogy hazudjanak.

A védőügyvéd szerint a gyerekeknél megfigyelhető a kóros hazudozás. A bíróság azonban úgy vélte, a gyerekek nagyon is az igazat mondták. Az apa 15, az anya és a nagypapa 12 év fegyházat kaptak. A gyerekek szavait leginkább az hitelesítette, hogy néhány, korábban teljesen ismeretlen részletet maguk a szülők is alátámasztottak.

A gyerekek vallomását a szülők vallomása is alátámasztotta. Ők is elismerték, hogy volt lopás és koldulás. De a gyerekek viselkedése is azt igazolta, hogy nagyon komoly trauma érte őket a családjukban, mondta a bíróság. Miután nevelőszülőkhöz kerültek, olyan tüneteket produkáltak, hogy azóta is pszichológus segítségére szorulnak.

A gyerekek vallomását a szakértő is hitelesnek találta, és a bíróság szerint arra sincs semmi jel, hogy a nevelőszülők befolyásolták volna őket. Végső soron a vádlotti állítást semmi sem támasztja, a gyermekekét meg minden más – mondta a bíró.

(A fotó illusztráció!)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.