Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Október 25. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - Adrienn -

Szervóra – az egészség kulcsa

Szervóra – az egészség kulcsa

Szerveinknek vannak működési és pihenési fázisai.

12 fő szervünk van, melyek kétóránként váltják egymást, és olyankor az éppen aktuális legintenzívebben dolgozó szervünk birtokolja szinte az összes energiánkat.

Tüdő (3-5 óra)
A tüdő idejében mélyen alszunk. Közben a testünk minden sejtje oxigénnel töltődik. Ha problémánk van a tüdő meridiánjával, az alvászavarban, asztmában és allergiában jelentkezik. A tüdő-csí erősítése: aludjunk nyitott ablaknál, és zuhanyozás közben énekeljünk teljes torokból.

Vastagbél (5-7 óra)
Ilyenkor dolgozza fel a szerv az előző nap „eseményeit”. Ez a megfelelő időpont arra, hogy a bélrendszerünket kiürítsük. Ha a vastagbél meridiánja valamiért nem működik megfelelően, azt bőrproblémák fogják számunkra jelezni. Egy kis rásegítés: nyomjuk öt percig a mutatóujjunk körömágyán található akupresszúrás pontot.

Gyomor (7-9 óra)
Ez a reggelizés ideje. Élvezzük ki tudatosan és lassan, különben szájszagunk vagy gyomorégésünk lehet. A hagyományos kínai orvoslás szerint ilyenkor meleg ételt kellene enni (tejberizs gyümölccsel, zabkása fahéjjal). És ami fontos: a napi háromszori étkezés bőven elég, hogy a gyomornak ne legyen állandó feladata.

Lép (9-11 óra)
Az agy ilyenkor a legalkalmasabb a nehéz feladatok elvégzésére. Az anyagcsere is ebben az időben működik a legjobban: a tápanyagokat energiává alakítja, és kiválasztja a salakanyagokat. Ha a lép csí energiája blokkolva van, fáradtságot fogunk érezni, és hosszú távon narancsbőrrel is fogunk küszködni. Az erősítő hatású ételek közé tartozik a sárgarépát és pasztinákot tartalmazó leves. A szellemünkre a golgotavirág-tea hat jótékonyan.

Szív (11-13 óra)
Ez a szívciklus csúcspontja, tehát ilyenkor érdemes sportolni. Ha a csí nem tud a szívmeridiánokon keresztül zavartalanul áramolni, kedvetlenek és feledékenyek leszünk, ezen kívül erős szívdobogást fogunk érezni. Ha tehetjük, olyanokkal menjünk ebédelni, akiket igazán kedvelünk. Javulni fog az életkedvünk is, ha minden nap háromszor megeszünk 5-5 szem diót. Ha a rizst fahéjjal fűszerezzük, az felmelegíti a szívünket.

Vékonybél (13-15 óra)
Lassul a vérkeringés, csökken a termékenység, és ilyenkor foglalkoztatnak minket a leginkább a nap történései. Ha túl sok minden zúdul ránk, a csí nem tud rendesen áramlani, ami belső nyugtalanságot, felfújódást okoz. Pihenjünk 20 percet, vagy sétáljunk egyet. A gyógyító gránátkő (pl. gyűrűben) segít a döntéshozatalban minden téren.

Húgyhólyag (15-17 óra)
Állítólag ez a szervünk az öntudatosság jelképe. Használjuk ki, hogy ebben az időszakban tökéletes a vérkeringésünk, és fogékony a hosszú távú memóriánk is. A zavar jelei: hátfájás és vizelési problémák. Fogyasszunk bőségesen szénsavmentes ásványvizet, hogy kiürüljön a szervezetünkből minden méreganyag.

Vese (17-19 óra)
Ideje lazítani, hiszen a vesénk ilyenkor végzi a legnagyobb tisztítómunkát. Ebben az időszakban érdemes a könnyű vacsoránkat is megenni, de ne terheljük feleslegesen a vesénket cukorral, sok sóval vagy bármilyen méreganyaggal. Erősítő hatású a forró lábfürdő, amibe egy evőkanálnyi fahéjat tegyünk.

Szívburok (19-21 óra)
Nyugalmi időszak, energiapályáink lelassulnak és felkészülünk az éjszakai pihenőre. A szívburok, amely megvéd a betegségektől és erősíti bennünk a pozitív érzéseket, ekkor a legaktívabb. Ha ilyenkor vacsorázunk, azt már nem dolgozza fel a szervezetünk, hanem elraktározza. Ha a szívburok nem elég erős, félelemérzet alakulhat ki bennünk, így érdemes ezt az időszakot olyan emberek társaságában tölteni, akiket szeretünk.

Hármas melegítő (21-23 óra)
A nyugati felfogás szerint a hármas melegítő nem egy szerv, hanem azt a helyet jelöli, ahol testünk alsó-középső és felső részeinek szervei együttműködnek. Feladata, hogy a légzés, az evés és az ivás során a szervezetünkbe jutó, a tüdő és a gyomor által felvett energiákat a testünkbe irányítsa. A rossz működést fertőzések megjelenése jelzi. Ebben az időszakban ne végezzük se fizikai, se szellemi munkát.

Epehólyag (23-01 óra)
Az epeproblémákkal küszködőknek szinte mindig ilyenkor görcsöl be az epéjük, és a fájdalmuk is nehezebben múlik el. Fontos, hogy ilyenkor tényleg pihenjünk, mert az epehólyag anyagcsere folyamatihoz és az epehólyag megfelelő működéséhez ez szükséges. Ami még jót tesz: este együnk zöld színű zöldséget.

Máj (01-03 óra)
A máj összességében arról gondoskodik, hogy a testünkben minden folyamat egyformán jól működjön. Csak ebben az esetben leszünk egészségesek és szellemileg frissek. Ha ilyenkor még nem alszunk, a máj nem tud feltöltődni, mert az ébrenlét leköti az energiáit. A hajnali kettő körüli gyakori felébredések azt jelzik, hogy a májnak túl sok a feladata, tehát figyeljünk jobban arra, mivel mérgezzük magunkat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.