Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 11. 14:45, kedd | Sport
Forrás: Magyar Ashihara Karate Szövetség

Szerbia Ashihara Karate Európa Bajnokság

Szerbia Ashihara Karate Európa Bajnokság

Belgrádba négy városunkból, 9 magyar versenyző képviselte hazánkat.

Dunaharasztiból, Csurkáné Döcsakovszky Mária (2. dan,), Likócsról, Durgó Attila (2. dan), Győrszentivánról Mosonyi József (2. dan) tanítványai illetve Ceglédről, Abuczky Csaba 1. dan-os versenyző indult.

Óriási sikernek könyvelhető el, hogy a kilenc versenyzőnkből 8, dobogós helyezést ért el.

Miután hazaérkeztünk, feltettem az edzőknek néhány kérdést, kíváncsi voltam friss élményeikre, milyen hatással volt rájuk az EB.

Marcsi, mennyi ideig és milyen edzésintenzitással készítetted tanítványaidat erre a megmérettetésre?

Egész nyáron folyamatosan folytak az edzések, de augusztusban kezdtük el az erősebb edzéseket. Heti négy edzés volt kötelező a versenyzőknek. Kettő edzés zömmel technikai jellegű volt, ahol betanultak különböző kombinációkat (10 kombináció), melyek mindegyikével pontot tudnak szerezni, ha megfelelő időben jól végrehajtják. A másik két edzés erő és állóképesség fejlesztéssel, pajzsozással, zsákolással, keményítéssel zajlott.

Most így közvetlenül a verseny után, hogyan értékelnéd tanítványaid eredményét?
Elégedett vagyok a tanítványok eredményeivel, hiszen elsődleges cél az volt, hogy dobogóra álljanak. Ujszászi Csaba még sohasem volt nemzetközi versenyen, kezdő övfokozattal rendelkezik és megállta a helyét abban a mezőnyben, ahol nem volt sem súlycsoport, sem övfokozati megkülönböztetés, s egy szép bronzérmet szerzett.

Lacházi János is kezdő a felnőtt férfi kategóriában. Ő készült a legtöbbet a versenyre, volt hogy heti 5 alkalommal is jött edzésre. teljesítményén ez meg is látszott, jól küzdött, erős volt, sajnos az elődöntőben szerzett fejsérülése miatt nem juthatott tovább a bronzéremnél.

Piacsik Zsófia már sok nemzetközi versenyen részt tett, jó eredményekkel. Ezen a versenyen talán egy kicsit lassabb és motiválatlanabb volt mint korábban, ismét attól a román lánytól kapott ki a döntőben, akitől tavaly, így ezüstérmet szerzett, ami ettől függetlenül egy nagyon szép eredmény.

Amit hiányoltam a három versenyzőnél, az azoknak a kombinációknak a használata, amit már közel egy éve gyakorolunk minden edzésen.

Milyen élményekkel távoztál Szerbiából?

Ez volt a harmadik év, hogy Szerbiában jártunk és idén is nagyon jól éreztük magunkat. Egy két rosszul sikerült bírói döntésen kívül minden mással elégedettek voltunk. A szerb karatésokat nagyon kedves házigazdának tartom.

Józsi ti hogy készültetek?

6 hetes felkészülés előzte meg a versenyt, amelyen nem csak a technikai és küzdelmi tudás csiszolásán volt a hangsúly, hanem az erő- és állóképesség- fejlesztésen is. A versenyzőim erőnléti edzésébe építettünk különböző kettlebell és funkcionális testgyakorlatokat, melyek segítségével rövid idő alatt kiváló erő-állóképességre tettek szert.

Meg vagy elégedve tanítványaid eredményével?

Sajnos, Antalics Máté egészségügyi okok miatt nem tudott jó eredményt produkálni, de ennek ellenére is felállt a küzdőtérre, ami igazi harcos jellemre vall. Antalics Viktor 2. helyével maximálisan meg vagyok elégedve, nem csak technikai tudásával bizonyított, hiszen a maga 58 kg-jával is megállta a helyét a -80 kg-osok között. Véleményem szerint, a döntőt a jelentős súlykülönbség miatt veszítette el. Mindkét versenyzőmre nagyon büszke vagyok!

Magam és tanítványaim nevében, ezúton is köszönöm támogatónknak , a Buderus Fűtéstechnikai KFT.-nek, és a Magyar Ashihara Karate Szövetségnek a segítséget!

Attila, mennyi ideig és milyen edzésintenzitással készítetted tanítványaidat erre a megmérettetésre?

Sajnos a felkészülésre rövid idő állt rendelkezésre, hisz a nyári szünet után /augusztus/, szeptemberben kezdtük meg újra az edzésmunkát.

A rendelkezésre álló 4 hét első fele kemény alapozással kezdődött,, erőléti edzések voltak, majd fokozatosan tértünk át az erőálló és állóképesség edzésre, ami már magába foglalta a technikai tréningeket is. Köredzés módszerrel fejlesztettük az erő-állóképességet, /zsák, has, medicinlabda, homorítás, 4 ütemű, felkeményítés, 1p,2p 5-3 kör/ illetve a futás volt a kiegészítő edzés. Heti 6 edzéssel készültünk.

Hogy értékelnéd tanítványaid eredményét?

Meg vagyok elégedve, úgy érzem technikailag nagyon felkészültek, magas színvonalú küzdelmeket produkáltak a tanítványok. Csak gratulálni tudok.

Attila te is indultál a versenyen, együtt készültél a tanítványaiddal? Mennyit és hogyan készültetek a versenyre?

Horváth Krisztiánnal készültem együtt ami segítség és hátrány is volt egyben, hisz nem tudtam 100%-osan magamra figyelni, de sok segítséget is kaptam Krisztiántól, mint edzőpartner.

Mivel azokon az edzéseken tudtam készülni, ez heti 4 edzés, amelyeken, mint edző vettem részt. Pluszedzéseket kellett beiktatnom, heti 4 reggeli edzést csináltam, 2 futás és 2 kettlebell.

Hogyan értékelnéd saját magad és tanítványaid eredményét?

Krisztián teljesítményével elégedett vagyok, kicsit eltaktikáztuk mindketten a versenyt, mivel mindketten, 3 kg-ot fogytunk, hogy beférjünk a kiírt súlycsoportba, ami felesleges volt, mert összevonták a kategóriákat. Úgy érzem, hogy a saját súlyunkban szebb eredményt tudtunk volna elérni, de így sincs ok panaszra, nem okoztunk csalódást.

Milyen élményekkel távoztál Szerbiából?

Nagyon pozitív élménnyel tértem haza, egy színvonalas versenyen vehettünk részt, ahol tisztességesen helytálltunk, hisz 7 érmet szereztünk.

Szeretném megköszönni a Buderus Fűtéstechnika KFT-nek, és a Magyar Ashihara Karate Szövetségnek a támogatást, és a Kisdunamenti Ashihara Karate csapatnak a sok segítséget.

Csabi neked hogyan sikerült a felkészülés, hiszen a klubodat egyedül te képviselted, mint edző? Mennyit készültél és milyen módszerrel?
Heti 2 edzés a tanítványokkal. bár itt jobbára a tanítással tudtam foglalkozni.
Heti 2 edzés konditeremben kis súllyal, 4X20 ismétlésszámmal az izmok erő állóképességéért
Heti 2 edzés a futópadon
Talán 1 hónapot tudtam készülni, ezalatt az idő alatt tartottunk 2 bemutatót a tanítványokkal, melyben erőtörések is szerepeltek, ez az időzítés szempontjából egy kicsit necces volt

A megmérettetés után, hogyan értékelnéd saját magad?

37 évesen 8 év kihagyás után a karate versenysportban A kategóriás EB- n elindulni, ezt nagy kihívásnak tekintettem. Azzal az elvárással érkeztem a versenyre, hogy fizikailag megálljam a helyem a jelenlegi élversenyzőkkel szemben és a mérkőzések végigmenjenek, hogy felmérjem a jelenlegi állapotomat. Úgy érzem, hogy ez sikerült, nem tudtak KO technikát végrehajtani a küzdelmekben velem szemben. Mentálisan sokkal többet kell készülnöm és természetesen még több erőálló és technikai tréningeket kell végeznem.

Milyen élményekkel gazdagodtál?

A bíráskodást korrektnek tartottam, a szervezés megfelelő volt ( szállítás, étkezés, verseny ). Összességében jó élményeim voltak Szerbiával kapcsolatban

A ceglédi dojo versenyzőjeként és edzőjeként remélem megálltam a helyem minden versenytársam és az edzők szemében is. A ceglédi mottó " Ha oroszlán kölyköt akarsz szerezni, ahhoz be kell menned az oroszlán barlangjába "

63 kg-al mérlegeltem, a -70 kg-os kategóriában küzdöttem, egy súlycsoporttal feljebb hozzám képes., Sok erőt adott , hogy sensei Hartyányi Attila végig ott állt mellettem a küzdelmek előtt, alatt, és után .OSU!

Szeretném megköszönni mindazoknak akik támogattak és hittek bennem( tanítványok, ismerősök, barátok, edzőtársak, edzők, és a családom ). Szeretnék gratulálni a Magyar csapatnak az elért eredményekhez!

Terveim között szerepel a Romániában megrendezésre kerülő Ashihara Karate Vb-n való részvétel.

Osu!
Sensei Hartyányi Attila
Ashihara Karate Szövetség elnöke

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.