Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Szeptember 21. 08:48, kedd | Helyi
Forrás: agrarszektor.hu

Szeptemberi feladatok a kertben

Szeptemberi feladatok a kertben

Szeptember sem áll meg az élet a kertben, hiszen bőven akad tennivaló ilyenkor is.

Most jött el például a gyógynövények betakarításának ideje, és ilyenkor érdemes salátaféléket, különböző virághagymákat, illetve hidegtűrő zöldségfajtákat ültetni a kertbe. Nem kell lemondani tehát a friss zöldekről ősszel és télen sem, hiszen számtalan fajta kerülhet ilyenkor is földekbe. Az agrarszektor.hu összegyűjtötte a legfontosabb szeptemberi feladatok a kiskertben.

Bőven akad teendő a kertekben szeptemberben is, számtalan olyan zöldség van például, ami még ilyenkor is a földbe kerülhet, de különböző salátaféléket és virághagymákat is elültethetünk most. Utánajártunk, melyek a legfontosabb kerti feladatok az ősz első hónapjában - írja a balconygardenweb.com.

1. Mehetnek a virághagymák a földbe
A tulipán, a jácint és a nárcisz hagymáját ilyenkor, szeptemberben a legjobb elültetni a kertbe. Mielőtt a földbe kerülnek, mindig győződjünk meg arról, hogy egészséges, jó minőségű hagymáink vannak, csak megbízható forrásból származókat használjunk!

2. Eljött a gyógynövények betakarításának ideje

Ez a megfelelő hónap arra, hogy a gyógynövényeket betakarítsuk és eltároljuk a hidegebb hónapokra. Ügyeljünk arra, hogy mindig kora reggel szedjük le a leveleket, így juthatunk ugyanis a legtöbb illóolajhoz. Miután leszedtük őket, tegyük alacsony páratartalmú, napos helyre, és itt szárítsuk a gyógynövényeket addig, míg felhasználhatók nem lesznek.

3. Most ültess salátákat

Szeptemberben elkezdhetjük a saját salátakert kialakítását, ilyenkor ugyanis számtalan fajta kerühet a földbe. Ültethetünk most spenótot, fejessalátát, rukkolát, így biztosan a hidegebb hónapokban is friss zöld kerülhet majd az assztalra.

4. Lehet virágos a kert ősszel is

Ebben a hónapban még számtalan virágot is elültethetünk a kertbe, kerülhet a földbe például árvácska, körömvirág, de krizantém is. Érdemes ültetés előtt a kertészetekben, szakboltokban tájékozódni, arra azonban mindig ügyeljünk, hogy kövessük a virágmagok csomagolásán található utasításokat.

5. Magmentés az elszáradt virágokról

Szeptemberben van itt az ideje annak, hogy az elszáradt virágokról begyűjtsük a magokat. Szárítsuk ki őket a betakarítás után, tegyük száraz helyre őket, következő tavasszal pedig már el is ültethetjük őket.

6. Mentsünk dugványokat a kertből
Ez a hónap ideális arra, hogy dugványokat gyűjtsünk be az elszáradt növényekről. Ezeket levágás után, cserépbe ültetve szaporíthatjuk tovább, jövő tavaszra pedig egészséges és kiültethető állapotban lesznek.

7. Hidegtűrő zöldségek ültetése

Számtalan olyan zöldség van, amely még most szeptemberben is a földbe kerülhet. Ilyen például a cékla, a káposzta, a mustár, a sárgarépa, a borsó, a karfiol, a brokolli, de a hagyma is. Így garantáltan friss és saját zöldek kerülhetnek majd az asztalunkra a hidegebb hónapokban is. Ha félünk attól, hogy az alacsonyabb hőmérsékletet nehezen bírják majd a zöldségek, érdemes fóliába vagy üvegházba ültetni őket.

Fotó: illusztráció / Forrás: Naturgarden Kertgondozás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.