Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Augusztus 21. 09:24, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Szentmisével és arató felvonulással ünnepelték az Új Kenyeret Kiskunfélegyházán

Szentmisével és arató felvonulással ünnepelték az Új Kenyeret Kiskunfélegyházán

Augusztus 20-án a hagyományokhoz hűen Kiskunfélegyházán ünnepi szentmisét tartottak a Szent István Templom előtti téren.

A szentmise főcelebránsa dr. Pintér Gábor érsek, apostoli nuncius volt, aki az alábbi gondolatokat osztotta meg ünnepi beszédében:

- Szent István király ünnepén lehetetlen, hogy haza szeretetének örömteli érzése ne mozduljon meg a szívünkben. Lehetetlen, hogy megfeledkezzünk arról a földről, melyen őseink könnye és vére folyt. És akaratlanul is felmerül bennünk a kérdés: kik vagyunk és hová megyünk mi magyarok. Jövőtlenek vagyunk? Elsodornak bennünket talán korrupt nagy politikai és gazdasági viharok vagy beleolvadunk a népek tengerébe? Kik vagyunk mi magyarok? Egyáltalán érték-e a magyarság?
A magyarság közösség. A magyarság azt jelenti, hogy bárhol élek is a világon, vállalom a múltamat, a történelmemet, a gyökereimet, vállalom a kultúrámat, a hagyományaimat, hogy magaménak érzem a szépséges magyar nyelvet, a magyar költészetet és a zenét és a magyarság az, hogy mindnyájan ugyanarra gondolunk, amikor azt halljuk: Szent Korona, István Király, Boldogasszony, Esztergom, Duna, Tisza, vagy Mohács és Buda vára. Vagy éppen csak három évszámot: 1848, 1956, 1989.
Minket, magyarokat a mai szentmise evangéliuma is elsősorban egyetlen emberre, Szent Istvánra, Magyarország első királyára emlékeztet. Arra a szentre, aki lerakta hazánk alapjait.

Az ünnepi szentmisét követően az érsekatya megáldotta a Gazdakörökből hozott nemzeti színű szalaggal átkötött ropogós héjú, illatos kenyereket, majd azokat a csikósok és fogatosok, valamint a megjelent városlakók kíséretében a Városháza elé vitték.

A cipókat városunk vezetői szeletelték fel Csányi József polgármester köszöntő szavait követően, majd a gazdaköriek segítségével osztották szét az ünneplők között.

(Képek: Fábián Adrienn - infokiskunfelegyhaza.hu)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.