Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Április 10. 09:48, csütörtök | Helyi
Forrás: Féle

Szentmise Tarjányi Ágostonért

Szentmise Tarjányi Ágostonért

Tarjányi Ágoston tanárért, városunk díszpolgáráért mutattak be szentmisét április 9-én, születésének 90. évfordulója alkalmából az Ótemplomban. Az egyházi szertartást Bese Gergő káplán atya celebrálta.

Tarjányi Ágoston tanár, kántor Kiskunfélegyháza díszpolgára

1924. április 9-én született Kiskunfélegyházán. Elemi és polgári iskolai tanulmányait szülővárosában végezte, majd a helyi tanítóképzőben 1945-ben kántortanítói oklevelet szerzett. Már tanítóképzős korában aktív részese volt a Sarlós Boldogasszony-templom hitéletének. Himfy Ferenc atya mellett a hitviták egyik vezetője, a csongrádi búcsújárás egyik szervezője, a Katolikus Legényegylet tevékeny résztvevője volt. Az oklevél megszerzése után Tázláron tanított, kántorkodott.

1946-ban megnősül, feleségével, Tarjányi Rozáliával öt gyermeket neveltek fel.

1948-tól Kiskunfélegyházán tanít, közben megszerzi az énektanári képesítést is. A város több általános iskolájában tanít, kórust vezet, tanít a zeneiskolában. Tanítványaival az 50-es években gyűjti a Félegyháza környéki népdalokat, melyeket Megkondul a félegyházi nagyharang címmel 2003-ban ad ki szülővárosa.

Jó szervező, véleményformáló egyénisége már korán megmutatkozott. Így válhatott az 1956-os forradalom és szabadságharc helyi eseményeinek aktív résztvevőjévé.

A félegyházi Ideiglenes Forradalmi Tanács elnökévé választották. Miután a tanácselnök lemondott és távozott, Tarjányi Ágoston feladata lett, hogy szervezze meg az állandó Forradalmi Tanácsot és Bizottságot, s vezessék át véres összecsapás nélkül a várost a válságos napokon. Ez így is történt. „Mint mondta, túl drága az ember vére ahhoz, hogy az utca kövére folyjon.”

A forradalom elfojtása után csak kisebb megszakításokkal taníthatott. 1957 júliusában letartóztatták, különböző börtönökben és a tököli internáló táborban tartották fogva politikai fogolyként. Két év börtönre ítélték, mely ugyan amnesztia alá esett, de többet pedagógiai pályára nem léphetett.

Családjával Szekszárdon telepedett le. Segédmunkásként dolgozott, majd 1960-94-ig a szekszárdi belvárosi, később az újvárosi templom kántori feladatait látta el. Közben felnőtt énekkarokat szervezett, hitoktatói feladatokat látott el.

Cserkészcsapatokat vezetett, táborokat szervezett. 1991-ben a Magyar Cserkészszövetség díszjelvényével tüntették ki. Ugyancsak ebben az évben kapta meg a „Hazáért és szabadságért: 1956” érmet.

A Szekszárdi Római Katolikus Társaskör újjászervezője, öt évig világi elnöke volt.

A rendszerváltás után Kiskunfélegyháza képviselő-testülete nagyra értékelte Tarjányi Ágoston irányítói tevékenységét és szerepét az 1956-os forradalom és szabadságharc helyi eseményeinek békés eszközökkel történő szervezésében. Ezért 1999-ben a Kiskunfélegyháza Város Díszpolgára kitüntető címet adományozta Tarjányi Ágoston számára.

Idézet az indoklásból:

„A díszpolgári cím odaítélésével olyan ember nyert elégtételt, aki Kiskunfélegyházáért és a hazájáért tudott és mert tenni. Élete és munkássága példaértékű minden magyar számára.”

2011. október 17-én vesztettük el.

Kegyelettel, szeretettel és köszönettel emlékezünk Rá születésének 90. évfordulóján, Kiskunfélegyházán, 2014. április 9-én.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.