Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Január 23. 07:51, hétfő | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

Szentendrei skanzen menni Amerika

Szentendrei skanzen menni Amerika

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva szombattól látható a New York-i Magyar Kulturális Központban a szentendrei skanzennek az 1940-es évek lakosságcseréjét feldolgozó kiállítása.

Mondta el az MTI-nek Vass Erika néprajzkutató, a kiállítás kurátora.

A különböző népcsoportok politikai erőszakkal végrehajtott kitelepítéseit bemutató, "LEAVE EVERYTHING BEHIND...The micro-history of forced migration in Central Europe after World War II" címmel megnyíló kiállítás február 16-ig tekinthető meg. A látogatók a fotók mellett interjúkon, hanganyagokon, élettörténeteken és családi leveleken keresztül élhetik át a kényszerutazás keserveit - mutatta be a tárlatot a kurátor, aki elmondta: a hazai kiállításhoz hasonlóan New Yorkban is felállították azt az emlékfalat, amelyre bárki felírhatja saját történetét.

"A tárlatnak nemcsak a konkrét történetisége érdekes, hanem a szemlélete is, mert ráirányítja a figyelmet arra, hogy a személyes történelem is része a nagy narratívának. Mindenki élettörténete tanulságos és megőrzendő" - hangsúlyozta Vass Erika.

A kiállítás koncepciójában kapcsolódik ahhoz a kutató-gyűjtő programhoz, amelyet az intézet szeretne elindítani Személyes történelem - közös örökség: Amerikai magyarok történetei címen, és amelynek célja élettörténetek gyűjtése, archiválása és virtuális felületen való kétnyelvű publikálása.

A kiállításhoz a néprajzi tárgyak egy részét az American Hungarian Foundation New Brunswickban (New Jersey) található Hungarian Heritage Múzeuma adta kölcsön. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2011 júliusában nyílt meg az az állandó kiállítás, amely a Baranya megyei Hidas történetén keresztül ábrázolja az 1944 és 1948 között lezajlott dél-dunántúli eseményeket. A második világháborút követő időszak egyik fontos, sokakat érintő eseménye volt a különböző népcsoportok politikai erőszakkal végrehajtott kitelepítései. A szülőföld kényszerű elhagyását, a saját lakóházból való kitoloncolás, kisemmizés, a legfeljebb húszkilós engedélyezett csomag és a "mindent hátra kell hagyni" traumáját sokan élték át. Az interaktív tárlat három népcsoport történetét mutatja be: az 1946 és 1948 között kitelepített svábokét, a házaikba beköltöztetett bukovinai székelyekét - akiket 1941-ben telepítették át a jobb jövő reményében a Jugoszláviától akkor visszacsatolt Bácskába, ahonnan azonban 1944 őszén el kellett menekülniük - és a Csehszlovákiából a Benes dekrétumok alapján kitelepített felvidéki magyarokét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.