Városlista
2022. augusztus 17, szerda - Jácint

Hírek

2011. Szeptember 07. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Szennyezések miatt aggódnak inkább a fogyasztók

Szennyezések miatt aggódnak inkább a fogyasztók

Hátrányba szorul az éghajlatváltozás miatti aggodalom egyéb környezetszennyezésekkel szemben a Nielsen friss felmérése szerint.

Éghajlat és szennyezés

A Nielsen 2011-es Sustainable Efforts & Environmental Concerns jelentése szerint kevesebb közfigyelem irányul a globális felmelegedés kérdésére, így kevesebben aggódnak az éghajlat megváltozása miatt világszerte, mint korábban. A kétévente elkészített kutatás során 51 országban 25 ezer internetező felnőtt véleményét kérték ki, amely szerint sokan tartanak a felmelegedéstől, de kevesebben, mint a lég-, víz- és egyéb szennyezéstől.

A jelentés szerint idén a válaszadók 69 százaléka fejezett ki aggodalmat a klímaváltozás miatt, ez az érték magasabb, mint a 2009-ben mért 66 százalék, de kevesebb, mint a 2007-ben regisztrált 72 százalék. Az éghajlati kérdéssel szemben viszont egyre nagyobb figyelem irányul más környezeti problémákra. A lekérdezés eredményei szerint a válaszadók 77 százaléka aggódik a levegőszennyezés miatt, 75 százalék pedig a vizek szennyeződésétől tart - mindkét témát hat százalékkal többen jelölték meg problémaként, mint 2009-ben. A legnagyobb arányú attitűdváltozást a növényvédő szerekkel, a csomagolási hulladékokkal és az elfogyó ivóvízkészlettel kapcsolatban mérték. A megkérdezettek 73 százaléka mondta, hogy ezek a kérdések aggasztják, ami a növényvédők esetében 16, a hulladékok esetében 14, a vízhiány vonatkozásában 13 százalékos növekedést jelent 2009-hez képest.

Régiókra lebontva az Ázsiában élők legnagyobb félelmét a vízhiány és a légszennyezés jelenti, Latin-Amerikában, a Közel-Keleten, Afrikában, Európában és Észak-Amerikában pedig a vízhiány miatt aggódnak leginkább.

Jelentős népességük és még jelentősebb széndioxid kibocsátásuk okán az Egyesült Államok, Kína és India játszhat központi szerepet a Föld környezeti problémáinak megoldásában. Éppen ezért aggasztó, hogy mind az Egyesült Államokban, mind Kínában csökkent azok aránya, akik tartanak a klímaváltozástól. Előbbi esetében a 2007-es 62 százalékról 48 százalékra, utóbbi vonatkozásában a 2009-es 77 százalékról 2011-re 64 százalékra csökkent ezek aránya. Az Egyesült Államokban ráadásul azon válaszadók 63 százaléka, akik közölték, nem aggódnak a klímaváltozás miatt, úgy vélekednek, nem az emberi tevékenység, hanem a Föld természetes ciklusai okozzák az éghajlat változását.

A nagy három közül egyedül India áll helyt, ahol az aggódó válaszadók aránya a négy év alatt nőtt, jelenleg 86 százalékos. Regionálisan egyébként Latin-Amerikában 90, a Közel-Keleten és Afrikában 80, Ázsiában 72, Európában 68 százalék tartja aggasztónak az éghajlat megváltozását.

Címkék: felmérés

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 16. 18:10, kedd | Belföld

Harmadfokú riasztást adott ki a népegészségügyi központ

Harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére szerdán nulla órától péntek éjfélig az országos tisztifőorvos a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlására.

2022. Augusztus 16. 17:01, kedd | Belföld

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás: Magyarország 2560 adag vakcinát kap, amely 1280 ember oltására elegendő - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az MTI-vel.

2022. Augusztus 16. 16:04, kedd | Belföld

A kormány 18,5 milliárd forintot különített el a kisbenzinkutak támogatására

A kormány folytatja a kisbenzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el

2022. Augusztus 16. 15:04, kedd | Belföld

Főleg lopások és drogok miatt intézkedtek a rendőrök a Szigeten

Főleg lopások és kábítószeres bűncselekmények miatt intézkedtek a rendőrök a hétfőn zárult Sziget fesztiválon - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon kedden.