Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Július 30. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: origo.hu

Szemétben úsznak a tengerek

Szemétben úsznak a tengerek

A nyaralás alatt sem lenne szabad megfeledkezni arról, hogy nem csak otthon kell környezettudatosnak lenni, de a szabadság alatt is.

A tengeri hulladékok nyolcvan százaléka szárazföldi eredetű, aminek mindössze tizenöt százaléka marad a vízfelszínén.

Műanyag: a világtenger egyik mérge

Itt a nyár és leginkább arról szólnak a hírek, hogyan tudunk védekezni a leégés, a káros napsugarak ellen. Arról sokkal kevesebb szó esik, hogyan tudjuk megvédeni a környezetünket a nyaralás alatt 10 millió tonna hulladék évente a tengerekben, ez elképesztően magas szám. A leggyakoribb hulladékfajta, amit a nyaralók maguk után hagynak a vízben, vagy a vízparton az a műanyag hulladék.

Műanyag palackok, műanyag zacskók, halászhálók és egyéb nyaraláshoz tartozó műanyag kellék. A műanyag hulladékok legnagyobb problémája, hogy a szerves anyagokkal ellentétben csak rendkívül hosszú idő alatt bomlanak le. A napfény, a sós víz és a hullámok egy idő után apró darabokra bontják ezeket, az áramlatok pedig nagyobb foltokba hordják össze a felszínen lebegő hulladékot .

A legnagyobb szemétfolt a Csendes-óceánon található a maga mintegy 3,5 millió tonnára becsült tömegével.

Nem csak környezetszennyező, de az élővilágot is veszélyezteti

Az óceánba kerülő műanyagok a víz szennyezése mellett komoly fenyegetést jelentenek a tengeri élővilág számára is.

Vannak olyan tengeri élőlények, például teknősök, halak illetve cetfélék, amelyek elfogyasztják ezeket a műanyag hulladékokat, de nem tudják megemészteni, és elpusztulnak.

A másik veszélyforrás egyes tengeri állatok, főleg cetek, úszólábúak (fókák), vagy cápák illetve nagyobb csontos halak tekintetében, hogy könnyen belegabalyodnak a leszakadt úgynevezett szellemhálókba, hulladékkötelekbe, ami szintén a pusztulásukhoz vezet.

A tengeri hulladék 15%-a marad a víztömegben 70%-uk pedig a tengerfenéken üllepedik le, derül ki az UNEP kimutatásából. Az Algalita kimutatása szerint a szilás és fogascet fajok fajok 40%-a, míg a tengeri teknősök és tengeri madárfajok 36%-a fogyasztott már tengeri hulladékot.

Hogyan védjük a tengert?

A megelőzés a szárazföldön kezdődik, erre is szeretné felhívni a figyelmet a Médiaunió 2016-os „Nem nehéz..." kampánya, amelynek a főcélja felhívni az emberek figyelmét arra,hogy mindenkinek egyéni felelőssége a környezetvédelem.

Néhány tipp arra, hogy mit tudunk tenni a környezetért a nyaralás alatt:

  • Nyaraláskor is gyűjtsük szelektíven a hulladékot!
  • Vigyünk magunkkal kevesebb, egyszer használatos csomagoló anyagot!
  • Lehetőleg olyan nyaraló kellékeket vásároljunk, amiket többször is fel tudunk majd használni, de ha már nincs is rá szükség szelektív módon dobjuk ki!
  • A pihenés alatt is figyeljünk arra, hogy ne maradjanak bedugva feleslegesen a töltők, elektromos eszközök.

„A Föld létezik néhány milliárd éve és még fog is. De az emberek nem lesznek rajta, ha tönkreteszik a környezetüket és nem lesz tiszta víz és levegő. Nekem ezért nem nagy áldozat 50 pluszlépést tenni a szelektív kukáig vagy előre gondolkodni" – mondta Geszti Péter, a Médiaunió elnökségi tagja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.