Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. November 18. 12:08, hétfő | Külföld
Forrás: hirado.hu

Szélvédő nélküli luxusautót csinált a McLaren

Szélvédő nélküli luxusautót csinált a McLaren

A McLaren Elva névre keresztelt limitált szériás csúcsmodellje ablak, tető és szélvédő nélkül érkezik a piacra, és 1,5 millió fontos vételárával a világ negyedik legdrágább luxusautója lehet.

brit cég állítása szerint az új modellje a szél áramoltatásával hoz létre egy úgynevezett „nyugalmi buborékot” az utastérben, amelyet más autóknál általában a szélvédő biztosít – írja az Independent.

Az Elva rendkívül korlátozott számban kerül a piacra, mindössze 399 darab készül majd belőle, melyek ára közel 1,5 millió fontról (586 millió forint) indul. Ezen az áron az ügyfelek nem kapnak majd ablakokat, amik viszontagságos időjárási körülmények között is megvédenék őket, ellenben a McLaren valaha gyártott legkönnyebb közúti autójával gazdagodhatnak.

Az autó szélvédős változatának megvásárlására is lesz lehetőség, mivel egyes országokban az előírások ezt megkövetelhetik, a cég szerint azonban ezt a kompromisszumot csak ritka esetekben kell majd megkötni.

Új megoldások a megfelelő légterelés és biztonság garantálására

Az utasok viselhetnek sisakot, ha akarnak, de McLaren szerint erre nincs szükség. Érvelésük szerint az utastér alakja és kialakítása a sofőrt és a mellette utazót körül ölelő biztonságos környezetet nyújt.

Normál ablakok helyett az autó olyan rendszerrel van felszerelve, amely nagy sebességnél aktiválódik, és a levegőt az autó orrán keresztül a sofőr feje fölé irányítja. Az autó aerodinamikája így egy légbuborékot alkot, amelyben kényelmesen élvezhető az utazás.

Baleset esetén az utasokat a McLaren tájékoztatása szerint egy „kioldható borulás elleni rendszer” védi, melyről részleteket nem árultak el. A szokatlan kialakítás mellett az új autót egy négyliteres, twinturbós McLaren V8 motorral szerelték fel. A modellt egyelőre nem lehet megvásárolni, de a potenciális ügyfelek a McLaren webhelyén regisztrálhatják érdeklődésüket.

A negyedik legdrágább luxusautó lehet

Ha az új McLaren Elva tényleg 1,5 millió fontba (586 millió forint) kerül majd, akkor a világ negyedik legdrágább luxusautója lehet. A CBS News által közölt rangsorban a listaárak alapján tüntették fel a legborsosabb árú mérnöki mesterműveket.

A listán a dobogó harmadik fokát 1,55 millió fonttal (605,7 millió forint) a Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport foglalja el, mely az olasz cég két korábbi modellje, a Veyron és a Grand Sport keresztezéseként került piacra.

A második helyen egy 900 lóerős szénszálas aerodinamikai csoda, a Koenigsegg Agera áll, melyért 1,63 millió fontot (637 millió forint) kell kifizetnie annak, aki luxusban akar száguldozni.

A CBS News rangsorának élén szintén a svéd cég egyik modellje található 1,71 millió fontos (668,2 millió forint) listaárral. Az ultra ritka, gyémántszövéses karbonvázra épített Koenigsegg Trevitából csupán három darabot készítettek, amivel a világ legexkluzívabb autójává vált. Az első számú országúti szörnyeteg 2,9 másodperc alatt gyorsul nulláról százra, végsebessége pedig meghaladja a 410 km/h-t.

Címkék: Elva, mclaren

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.