Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2017. Április 30. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Szégyenében elpirult - Legenda a fáról, amelyre Júdás felakasztotta magát

Szégyenében elpirult - Legenda a fáról, amelyre Júdás felakasztotta magát

Díszfáinknak egyedi képviselője a közönséges júdásfa (Cercis siliquastrum), amely április-májusban bontogatja szirmait.

Abban is különleges, hogy bíbor vagy lilás színű, kicsi pillangós virágcsomói közvetlenül a fás ágakon és a törzsön nyílnak, mégpedig a (bokor)fa lombfakadása előtt, hogy a díszítő hatás még pazarabb legyen.

A növényt körüllengő legendák pedig titokzatossággal övezik ezt a Kis-Ázsiában és a Balkánon honos fácskát, amely a középkor vége felé került Európába.

A júdásfa név vélhetően júdeai származására utal, illetve arra a hiedelemre, miszerint a Krisztust eláruló bibliai Júdás egy ilyen fára akasztotta fel magát, amely akkor fehér virágdíszében pompázott, ám szégyenében és felháborodásában elpirult. S azóta hoz rózsaszín virágot minden leszármazottja…

A júdásfa napos, meleg fekvést kíván, a talaj iránt kevésbé igényes. Ha alaposan begyökeresedett, jól bírja a szárazságot. Kórokozók, kártevők csak ritkán támadják. Kezdetben gyorsan nő (a fiatal példányok fagyérzékenyek), később lelassul, a 8-9 méteres végső magasságát csak 20-30 éves korára éri el. A metszést jól tűri, noha nemigen kell metszeni; természetes hajlamának megfelelőbb, ha fiatalon többtörzsűre neveljük.

Lombjával is díszít, amely kihajtáskor barnásvörös, később üde zöld, ősszel pedig sárgára színeződik.

Címkék: júdásfa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.