Városlista
2024. február 25, vasárnap - Géza

Hírek

2014. Augusztus 30. 11:00, szombat | Belföld
Forrás: - szerk. -

Szegények országa

Szegények országa

Drámai mértékben nő az elszegényedés Magyarországon. Ez derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból. Az arányok évről-évre romlanak, ez pedig egyértelműen arra utal, hogy a középosztály eltűnőben van.

Honfitársaink harmadát fenyegeti a szegénység és a társadalmi kirekesztettség kockázata. A 3,3 millió szegény száma a tavalyi évhez képest százezerrel növekedett. Így egyre jobban leszakadunk a minket már jócskán megelőző szlovákoktól, lengyelektől, csehektől, akiknél javulás érzékelhető, hisz kevésbé terjed a szegénység.
Úgy gondolnánk, hogy a foglalkoztatottság növekedésével az életszínvonal is emelkedő tendenciát mutat, de sajnos a kutatás nem ezt támasztja alá. A teljes munkaidőben dolgozók 5,4, a részmunkaidőben tevékenykedők 16,5 százaléka az elszegényedés keskeny határán egyensúlyozik. Lettországban és Litvániában hozzánk hasonlóan rossz a helyzet – igaz náluk kicsit kedvezőtlenebb -, Románia és Bulgária pedig sokkal rosszabbul áll. Előbbiben 41,7 százalék, utóbbiban 49,3 százalék az elszegényedés kockázatával küszködők száma.
2008 óta egyre csak nő a megfosztottak (depriváltak) aránya: tavaly 2,6 millióan tartoztak ebbe a körbe. Megfosztottnak számít az, akire az alábbi problémákból legalább három jellemző igaz: hiteltörlesztéssel vagy lakással kapcsolatos fizetési hátraléka van, nem tudja fedezni a váratlan kiadásokat, anyagi okokból nincs telefonja, színes tévéje, mosógépe vagy autója. Szintén pénzügyi gondok miatt nem tud évente legalább egyszer elmenni üdülni egy hétre, nem fogyaszt kétnaponta húsételt, illetve lakásának fűtése nem megfelelő.

Adós az országunk is
Többéves csúcsokat döntöget az államadósság. A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint 2014 második negyedévében 85,1 százalékos a GDP-arányos államadósság. A már felhalmozott tartozásokat tovább növelte a 434 milliárd forintnyi nettó hitelfelvétel, fizetőeszközünk gyengülése pedig 65 milliárd forinttal dobta meg az adósságot. Bár még van időnk kompenzálni, nem érdemes húzni az időt, az Európai Bizottság figyelmeztet: amennyiben nem sikerül az év végéig csökkenteni az ország tartozásait, újra túlzottdeficit-eljárás indulhat ellenünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 25. 11:27, vasárnap | Belföld

Tömegbaleset az M7-esen - Videó

Több helyszínen több gépkocsi karambolozott a vasárnap reggeli órákban az M7-es autópálya mindkét oldalán.

2024. Február 25. 08:40, vasárnap | Belföld

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.

2024. Február 25. 08:37, vasárnap | Belföld

Minden webáruháznak szerződnie kell a Magyar Postával

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésére számít.

2024. Február 25. 08:35, vasárnap | Belföld

Kocsis Máté: új gyermekvédelmi rendszert kell kialakítani

Új gyermekvédelmi rendszer kialakításának igényét fogalmazta meg a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, ahol elmondta: tiszta, világos szabályokra és felügyeletre van szükség.