Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Július 18. 15:06, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Százezerrel többen ajánlották fel adójuk egy százalékát

Százezerrel többen ajánlották fel adójuk egy százalékát

Egyre népszerűbbek az online megoldások; idén ilyen módon százezerrel többen ajánlották fel az egyházaknak, a civilszervezeteknek adójuk egy százalékát, mint tavaly

- tájékoztatta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t. Tállai András elmondta, hogy csaknem 1,2 millió egyszázalékos nyilatkozat érkezett online az adóhivatalhoz, ez 10 százalékos növekedés 2020-hoz képest.

A járvány idején a felajánlás hatalmas segítség az egyházaknak és a civilszervezeteknek. Az online kitöltés egyszerűsége mellett ez is közrejátszhatott abban, hogy most többen rendelkeztek az adójukról - hangsúlyozta.

Az online megoldásokra a családok és a lakosság részéről is egyre nagyobb az igény - szögezte le az államtitkár. Mint mondta, március 15-e és május 20-a között az adóhivatal e-szja honlapja lehetett az egyik legkeresettebb oldal Magyarországon, a csaknem ötmillió látogatás 2020-hoz képest 17 százalékos növekedés.

Valami azonban nem változott: még mindig sokan hagyják az utolsó pillanatokra a döntést. A tavalyi évről szóló elszámolások több, mint negyede, mintegy 700 ezer bevallás az utolsó tíz napban érkezett az adóhivatalhoz - jegyezte meg Tállai András.

Az adókönnyítés, a bürokratikus terhek leépítése az egyszázalékos felajánlásokra is érvényes - emelte ki az államtitkár. Az elmúlt időszakban több kedvező változás történt, így például a nyilatkozatok kitöltőit segíti az, hogy az adóhivatal honlapján megtalálható azoknak a civilszervezeteknek a listája, amelyek fogadhatnak adószázalékokat. A civilszervezeteket segíti, hogy már akkor is megkaphatják a felajánlásokat, ha köztartozásuk van.

Az egyszerűsítés az egyházi egyszázalékos rendelkező nyilatkozatokat is érinti, hiszen már nem kell évente újra megadni az adatokat. Ha az adófizető nem vonja vissza a múlt évi döntését, vagy nem jelöl meg más kedvezményezettet, az adóhivatal automatikusan továbbítja az érintett egy százalékát a korábban kiválasztott egyháznak - sorolta Tállai András.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy tavaly összesen 40,7 milliárd forintról rendelkezhettek volna a magánszemélyek, végül 18,6 milliárd forintot juttattak el a különféle szervezeteknek. Idén május 20-ig több mint 40 milliárd forint sorsáról lehetett dönteni - nyomatékosította Tállai András, hozzátéve, hogy jelenleg még folyamatban van a papíralapon érkezett nyilatkozatok feldolgozása és az adatok összegzése.

Címkék: 1 százalék, adó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.