Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Március 17. 08:17, kedd | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Százezer a kerti tűzért!

Százezer a kerti tűzért!

Hatályba lépett az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat. A lakosságot egy változás érinti igazán: az élet- és értékvédelem jegyében tilos a hulladékok szabadtéri égetése.

Hatályba lépett az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat. A lakosságot egy változás érinti igazán: az élet- és értékvédelem jegyében tilos a hulladékok szabadtéri égetése.

Ez a nagyvárosok sűrűn lakott részein nem jelent problémát, ám a vidéki településeken, a városszéli kertes házak táján változást hoz. Az ingatlanok tulajdonosait bírságokkal is „ösztönzik”, így bármely hulladék anyagnak – a jogszabályi előírásokat megszegve, illetve engedély nélkül végzett – nyílt téren elégetése százezer forinttal vékonyíthatja a pénztárcákat.

Ha utak, vasutak, víz-, távhő-, távközlési vezetékek stb. mentén égetnek, félmillióra is rúghat a büntetés. Ha a tűzoltóknak is ki kell vonulniuk, milliók kipengetésére is kötelezhetik a vétkest.

A rendelet így fogalmaz: „Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.”

Mivel a kerti tűz hőmérséklete meglehetősen alacsony, így aminek meg kellene semmisülnie, az nem vagy csak félig ég el, s a levegőben lebegve, majd a tüdőnkbe jutva károsítja az egészségünket.

Bográcsozni-grillezni persze továbbra is jegyzői engedély nélkül szabad. Mihez kezdjünk hát a jó tanáccsal, hogy a megfertőzött részeket távolítsuk el a növényről, majd égessük el? A moníliás meggyfaág parazsa felett is lehet sütögetni, de hát ez sem az igazi megoldás, valamilyen más fogást kell találni a beteg növényi részek megsemmisítésére. Élelmesebb gazdák elmélyedhetnek a különféle komposztálási módszerekben, míg a pénzesebbek hívhatják a hulladékkezelőket. Persze lesznek, akik továbbra is égetik majd az avart – de ne feledjék: sokba kerülhet!!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.