Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Február 28. 11:00, vasárnap | Helyi
Forrás: - szerk. -

Száraz vagy hurutos?

Száraz vagy hurutos?

A köhögés szervezetünk egyik legalapvetőbb védekező reflexe, mely önmagában nem betegség, csak tünet, ezért tartós megléte valamilyen háttérben meghúzódó problémára utal.

Köhögés során a rekeszizom hirtelen összehúzódik, így a tüdőben lévő levegő lökésszerűen távozik a légutakból. Két fajtáját, a száraz (improduktív) és hurutos (produktív) köhögést ismerjük, és bár mindkét típus igen kellemetlen lehet, fontos kideríteni, melyik érint minket, hogy ehhez igazíthassuk a kezelést.

Száraz
Ingerköhögésként is emlegetik a köhögés azon típusát, mely száraz, rohamokban tör ránk és nem jár váladékkal. Leggyakoribb kiváltó oka a légutak irritáltsága, ami mögött sokféle kiváltó állhat, többek közt valamilyen gyulladás (garat-, hörgő-, tüdő- vagy légcsőgyulladás), allergia vagy asztma, ritkábban pedig reflux, esetleg egyes gyógyszerek mellékhatása is. A köhögés a szervezet egyik természetes védekező reakciója, így próbál megszabadulni a légutakba került anyagoktól, ami lehet valamilyen idegen anyag (például füst vagy por) vagy maguk a kórokozók. A száraz köhögés gyakran jár együtt egyéb tünetekkel: torokfájással, náthával, torokkaparással.
Ha 2-3 hétnél hosszabb ideig fennáll, érdemes szakértőhöz fordulni, aki kideríti a probléma okát és megfelelő kezelési módot javasolhat.

Mi segít?
- sós vizes gargalizálás
- friss gyömbér rágcsálása, meleg gyömbéres tea
- egy csésze langyos tej pici kurkumával
- párásítás (elég, ha egy kis hőálló edényben vizet teszünk a fűtőtestre)
- mézes szőlőlé

Hurutos
A légutakat borító nyálkahártya megvastagszik, a fölösleges nyálkától, illetve az elhalt kórokozóktól a szervezet köhögéssel próbál megszabadulni. Nem csak a köpettel járó köhögés tartozik ebbe a kategóriába, akkor is hurutos köhögésről beszélhetünk, ha a váladék nem szakad fel magától. A robbanásszerűen feltörő köhögéseket gyakran kíséri fájdalom- és nyomásérzet vagy orrdugulás.
A köpet színéből és ürítésének gyakoriságából az orvosok következtetni tudnak a tünetek kiváltó okára, ez lehet bakteriális fertőzés, hörgőgyulladás, nátha felülfertőződése vagy akár tüdőgyulladás is. Fontos, hogy hurutos köhögés esetén nem a köhögéscsillapításra kell koncentrálni, hanem arra, hogy elősegítsük a váladék távozását.

Mi segíthet?
- köptető, nyákoldó készítmények
- sok folyadék
- hagyma, hagymatea
- illóolajok (kakukkfű, édeskömény, fenyő) párologtatóba inhaláláshoz
- lándzsás útifű, kakukkfű

A csokoládé az új ellenszer?
A legújabb kutatások szerint a minőségi csokoládé egyik összetevője, a teobromin hatásosan csökkenti a köhögést. Napi 1-2 kocka étcsokoládéval mérsékelhetjük a tüneteket, ám a gyógyuláshoz nem elég feltöltenünk a kamrát csokoládéval, az édesség ugyanis nem szünteti meg a köhögést kiváltó fertőzést, megbetegedést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok