Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. Július 19. 12:03, kedd | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Szakmakóstoló tábort rendezett a Mezgé

Szakmakóstoló tábort rendezett a Mezgé

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával „SZAKMAKÓSTOLÓ” nyári pályaorientációs programot szervezett a félegyházi Mezgé az agrárszakképzések iránt érdeklődő 6-7. osztályos diákok számára.

Köztudottan akut munkaerőhiány alakult ki a legtöbb ágazatban, így aggasztó a helyzet a mezőgazdaságban is, hiszen öt év alatt negyedével lett kevesebb a munkás az agráriumban. Ezt az erőteljesen csökkenő tendenciát próbálja megfékezni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara többek között azzal, hogy 2022-ben elindította Szakmakóstoló néven nyári pályaorientációs programját, melybe a Déli Agrárszakképzési Centrum - Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium is bekapcsolódott.

A július 18-22-ig tartó ingyenes táborban a pályaválasztás előtt álló fiatalok megismerhetik az iskolában folyó képzéseket, ezen belül is átfogó képet kapnak a „gazda szakma” rejtelmeiről, a növénytermesztől kezdve az állattenyésztésen át egészen a lovász szakmáig.

A huszonegy diák egy héten át reggeltől késő délutánig számos sokrétű és izgalmas programban vehet részt különböző helyszíneken. Megismerkedhetnek a tangazdaság állataival, láthatják és ki is próbálhatják az almozást, a takarmányozást és az állatok körüli napi munkálatokat, lovagolhatnak, kocsikázhatnak, megtanulják a magvetést, az egyes növények elültetésekor alkalmazott sortávolságot, játékos vetélkedőkön vehetnek részt a növényekkel és állatokkal kapcsolatban. Ezen felül logikai fejtörők, 3 D-s puzzle, állatfelismerő játék, gyógynövények és fűszerek íz-kvíz, gyümölccszedés, tartósítóipari eljárással való hőkezelés, lekvárfőzés, aszalás, tejvizsgálat is színesíti a programok sorát – tudtuk meg Rózsa Páltól, az iskola igazgatójától, aki személyesen is nyomon követi a fiatalokat a tábor egyes állomásain.

- Nagyon érdeklődő és mindenre nyitott kis csapat verbuválódott össze. Épp ezért is reménykedem benne, hogy láthatnak majd sertés fialást is, hiszen huszadika környékén két kocánknak is odaér az ideje. Úgy gondolom, ez igazán nagy élmény lenne számukra, hiszen sok felnőtt még csak ehhez foghatót sem látott egész életében – mondta mosolyogva az igazgató.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)