Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Szeptember 07. 12:54, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Szakmai konferenciát tartottak a libatenyésztőknek

Szakmai konferenciát tartottak a libatenyésztőknek

A 21. Kiskunfélegyházi Libafesztivál keretei között a víziszárnyas tenyésztők szakmai konferencián vehettek részt szeptember 6-án a Városháza dísztermében.

A megjelenteket Csányi József polgármester köszöntötte, majd Lezsák Sándor a térség országgyűlési képviselője osztotta meg gondolatait az ágazattal kapcsolatban.
Az országgyűlés alelnöke beszédében kihangsúlyozta, hogy a vidék nem csak a feldolgozóipar számára szükséges nyersanyag előállítására való. A vidék otthona kell, hogy legyen az embereknek. Ez is felelőssége az ágazatnak, felelőssége az Integrál Zrt.-nek, felelőssége minden foglalkoztatónak – mondta Lezsák Sándor.

Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár a lúdágazattal kapcsolatban tartott beszámolójából megtudhattuk, hogy folyamatosan növekszik a termelés. Idén 2,5 százalékos emelkedés tapasztalható a termelésben és a fogyasztásban egyaránt. Az előrejelzések jövőre is további emelkedést mutatnak. Ebben nagyban közrejátszik az afrikai sertéspestis terjedése, amely Európában is gondot okozott. Kínát azonban letarolta a betegség, amely óriási problémákat jelent a sertéságazatban. A kínai sertés probléma globális fehérjehiányt eredményezhet még éveken keresztül, ami viszont a baromfiágazatnak egyértelmű lehetőséget biztosít.

A helyettes államtitkár az állatjóléti támogatások emelkedéséről is szólt. Mint ahogy azt elmondta, a kormány 2019-2025 között 12,1 milliárd forintos keretet biztosít évente a baromfiágazatra. Az állattelepek fejlesztésére pedig 34 milliárd forintos kert áll rendelkezésre. A jövőbeli feladatok közül kiemelten fontosnak tarja az ágazat megerősítését, hogy ne kelljen a madárinfluenzát még egyszer átvészelni.

A libafesztivál legfőbb szponzora az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatója dr. Horváth Sándor, beszédében kiemelte, hogy Magyarország világelső a libamájtermelésben. Azt is leszögezte, hogy ez a vezető szerep csak a termelők összefogásával és együttműködésével őrizhető meg.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.