Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. Szeptember 06. 11:07, szombat | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Szakmai konferencia a tenyésztőknek

Szakmai konferencia a tenyésztőknek

A libafesztiválhoz kapcsolódóan idén is megrendezték a libatenyésztők szakmai konferenciáját. A tanácskozáson jeles előadók az elkövetkező időszak fejlesztési lehetőségeiről, az uniós és hazai pályázati irányzatokról szóltak.

A libafesztiválhoz kapcsolódóan idén is megrendezték a libatenyésztők szakmai konferenciáját. A tanácskozáson jeles előadók az elkövetkező időszak fejlesztési lehetőségeiről, az uniós és hazai pályázati irányzatokról szóltak. Emellett előadások hangzottak el a telephigiéniai feltételek megteremtéséről, a takarmányozásról és a kártevők elleni védekezésről.

A tanácskozáson részt vett a Kiskunfélegyháza francia testvértelepüléséről érkezett delegáció is. Antoinette Accorsi asszony előadásban ismertette, hogy térségükben milyen libafajtákat, milyen technológiával tenyésztenek és libafogyasztási szokásaikról is beszámolt. Elmondta: „Karácsonykor és újév napján hagyományosan libamájat eszünk. Fogyasztjuk mint pástétomot, emellett asztalra kerül a zsírban sütött hús, a cassoulet-bab és libahús együtt készítve. A libazsírral főzünk is.” Arról is beszámolt, hogy Franciaországban is léteznek olyan falvak, ahol ünnepet szerveznek a libának. Július 27-én Bretagne-ban Sougéalban, február 15-én pedig Sarlat-ban Dordogne-ban.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára biztatást adott a tenyésztőknek munkájuk folytatására. Elmondta, hogy a baromfitenyésztés – benne a libatartás is – olyan stratégiai ágazat, amely egyszerre szolgálja a foglalkoztatást és azt, hogy Magyarország az exportpiacon mind sikeresebben szerepeljen. Tartósan keresleti piac mutatkozik, és ez azt jelenti, hogy érdemes a libatenyésztéssel foglalkozni. Az elkövetkező időszak támogatási lehetőségeiről megfogalmazta: azok a pályázatok lesznek esélyesek a jövőben, amelyek bővítik a foglalkoztatást, és olyan technológiát alkalmaznak amely környezetkímélő és energiahatékony.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.