Városlista
2020. december 2, szerda - Melinda

Hírek

2020. Október 20. 07:55, kedd | Belföld
Forrás: vasarnap.hu

Szakály: A trianoni békediktátum tragédiája nemzeti összetartozássá nemesedett

Szakály: A trianoni békediktátum tragédiája nemzeti összetartozássá nemesedett

Nagyon sajnálatosnak érzem, hogy éppen idén, amikor a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára emlékezünk, akkor nem lehetünk együtt.

Az emlékezések döntő többségét – érthető okokból – el kellett halasztani vagy az online térbe kellett költöztetni. Akkor, amikor a trianoni békediktátum tragédiája hosszú idő után a nemzeti összetartozássá nemesedett” - nyilatkozta lapunknak adott interjújában Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója.

– Mi az aktualitása az október 20-21-én megtartandó, VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár által szervezett konferenciának?

– Az 1919-1920, a Trianonhoz vezető út című konferenciánkat eredetileg márciusban rendeztük volna meg, azonban a járványveszélyre tekintettel el kellett halasztanunk. Ugyanezen okból a rendezvény helye is megváltozott; eredetileg az Országházban zajlott volna, de a pandémia miatt a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár épülete ad majd helyet neki (persze a járványügyi előírások szigorú betartása mellett). Korlátozott számban – előzetes regisztrációt követően – tudunk látogatókat is fogadni. A konferenciát természetesen online is közvetítjük intézetünk honlapján.

Fontos a virtuális tér, de az az igazi, amikor ténylegesen együtt lehetnek az emberek – főleg egy ilyen téma kapcsán. Nagyon sajnálatosnak érzem, hogy éppen idén, amikor a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára emlékezünk, nem lehetünk együtt. Az emlékezések döntő többségét – érthető okokból – el kellett halasztani vagy az online térbe kellett költöztetni.

Akkor, amikor a trianoni békediktátum tragédiája hosszú idő után a nemzeti összetartozássá nemesedett.

A nemzet szétszakítottsága után is magára talált a magyarság – sajnos éppen ezt a méltó és közös megemlékezést nehezítette meg a COVID.

A teljes cikk ITT olvasható!

Ezek érdekelhetnek még

2020. December 02. 05:00, szerda | Belföld

Oltóanyag még nincs, de a lakosság hamarosan jelezheti az igényét

Egyelőre nincs oltásra alkalmas, koronavírus elleni vakcina Magyarországon, de a lakossági igények jelzésére hamarosan elindul a vakcinainfo.gov.hu honlap

2020. December 01. 14:40, kedd | Belföld

Speciális, családbarát szabályozások jöhetnek a karácsonyi időszakra

Jó lenne a családok számára a találkozásokat minél szélesebb körben lehetővé tenni

2020. December 01. 14:06, kedd | Belföld

Sok autós nem figyel az időszakos jelzésekre

Az utóbbi napokban két energiaelnyelő modulnak is nekihajtottak autóval, aminek hátterében az állhat, hogy a sofőrök nem figyelnek a munkaterületek előtt kihelyezett időszakos jelzésekre

2020. December 01. 12:00, kedd | Belföld

Idén csökken a karácsonyi édességek forgalma

Tíz százalékkal, 9-9,5 milliárd forintra csökkenhet idén a karácsonyi szezonhoz köthető édességek forgalma,