Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 12. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szakad a forint - 310-nél lesz a megálló?

Szakad a forint - 310-nél lesz a megálló?

A hét eleje meglehetősen szomorúan kezdődött a hazai fizetőeszköz számára. A pénteki 300-as szintekről 303 fölé emelkedett hétfő reggel az EUR/HUF kurzusa, így a következő komolyabb szint 306 körül jöhet, hogy megállítsa a hirtelen gyengülést.

A pénteki jegybanki akció, melynek keretében a két korábban kinevezett MNB alelnök, Király Júlia és Karvalits Ferenc jogköre drasztikusan csökken, elbizonytalanította a szereplőket. Ez ugyanis jelentheti azt, hogy már márciusban nem-konvencionális eszközök bevezetésére készülhet az MNB új vezetése, hiszen a két alelnök mandátuma amúgy is március végén, illetve július elején lejár. Nem segít a helyzeten a hétfői alaptörvény módosítás sem, melyben az Alkotmánybíróságot igyekszik megkerülni a Parlament - írják az Equilor elemzői.

Hol lehet a forintgyengülés vége?
Technikai alapon a 306-os szint állhat először a forintgyengülés előtt, de nem kizárt - ha a nemzetközi hangulat is kedvezőtlenebbül alakul – hogy a 310-15-ös szinteket is meglátogassa az EUR/HUF kurzusa az elkövetkezőkben. Utána azonban stabilizálódhat a helyzet, év végére inkább 290 körüli forintárfolyamot várunk, hiszen a kormánynak szerintünk nem érdeke, hogy tartósan gyengüljön a hazai fizetőeszköz. Ennek ugyan van gazdaságélénkítő hatása, de az csak középtávon jelentkezik, míg a jelentős negatív hatások már azonnal érzékelhetők lesznek.

Nőhet ugyanis a devizahitelek miatti aggodalom, az infláció kisebb mértékben csökkenhet és a GDP arányos államadósság is megugorhat. Ezek pedig a választásokhoz közeledve egyre égetőbb témák lesznek, így a kabinet valószínűleg verbálisan igyekszik majd erősíteni a forintot. Ha minden kötél szakad, akkor az MNB nyíltpiaci műveletekkel is beavatkozhat, azonban ezzel az eszközzel csínján kell bánni, hiszen a devizatartalék összege véges.

Hogy viselik a vállalatok a forintgyengülést?
A vállalatok számára vegyes képet fest a helyzet, az OTP például egyértelmű vesztesek közé tartozik, a Richter és Egis duó pedig a nyertese a történetnek. A MOL és a Magyar Telekom esetében vegyes a kép, de inkább javíthatja a profitabilitást a gyengülő forint.

Az OTP esetében a jelentős devizahitel állomány miatt rondíthat bele az amúgy kedvező képbe a hazai deviza leértékelődése. A pénteki gyorsjelentés alapján csaknem megállt a portfólióromlás a legnagyobb hazai banknál, így jelentősen csökkenhet idén a céltartalékolási igény, ami profitrobbanást hozhatna. A mostani forintgyengülés azonban más megvilágításba helyezi a történetet, hiszen így nem várható, hogy a tavalyi második félévhez hasonlóan kedvezően alakul az újonnan késedelembe esők száma, ami pedig további magas céltartalék igényt gerjeszthet. A hétfői árfolyamesés így érthető, ami azonban javulhat, ha oldódik a feszültség a forint kapcsán.

A Richter és az Egis exportaránya 90 illetve 80%, így bevételük devizában (rubel, euró, USA dollár) van, költségeik nagy része pedig forintban. Bár az árfolyam mozgás hatását részben fedezik e cégek a profitra a devizahitelek ellenére is jelentősen pozitív hatást gyakorol a forintgyengülés.

A MOL esetében alapvetően pozitív a hatás, elsősorban a dollár-forint árfolyam határozza meg a bevételek alakulását. Negatívan hat azonban, hogy a gyengülő forint miatt emelkedő üzemanyag ár csökkenti a hazai keresletet, így a finomítói üzletág (downstream) eredményét rontja e tényező. A MOL devizahitelein is veszteség keletkezhet a gyengülő forint miatt, de ezt a hatást bőven ellensúlyozza a növekvő kőolaj kitermelési (upstream) bevétel.

A Magyar Telekom esetében - mivel a cég fő piaca Magyarország és a költségei is főként forintban merülnek fel - így kisebb hatása van a profitra - mondják az Equilor elemzői. A devizahitelek itt is negatívan hatnak ugyan, de a montenegrói és macedón leányvállalatok teljesítménye forintban mérve javul. Egyértelmű pozitív árfolyamhatás viszont, hogy ahogy gyengül a forint, úgy erősödik a spekuláció, hogy a 60 százalékos főtulajdonos, Deutsche Telekom esetleg kivásárolja a cég többi részét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során