Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Január 21. 16:00, vasárnap | Helyi
Forrás: proaktivdirekt.com

Szabadság, spinning, szerelem....

Szabadság, spinning, szerelem....

Kinek, mikor és miért érdemes elkezdeni?

Ha röviden akarnék válaszolni a címben felvetett kérdésre, azt mondanám: bárkinek, idősnek, fiatalnak, férfinak, nőnek, kezdőnek, haladónak, profi kerékpárosnak. Bármikor elkezdhető, amikor lehetőségünk nyílik rá. És hogy miért?

Mert egyszerűen hihetetlen, hogy (mi) mindenre jó!

Sokáig kacérkodtam a gondolattal jómagam is, hogy egyszer ellátogatok egy ilyen típusú edzésre. De itt a környékünkön nem volt, azért meg ki akar a város másik felébe bumlizni, hogy szenvedjen.:-) Aztán az élet mégiscsak úgy hozta, hogy a közelünkben is szerveztek spinning órákat, így azt éreztem, hogy eljött az én időm, „biciklire” pattanok! Nem is sejtettem akkor még, mennyi előnye is van ennek a fajta edzésnek!

Több, mint kerékpározás közben zenét hallgatni
Eredeti célja a kerékpározás és az aerobik edzés, illetve azok előnyeinek ötvözése volt, némi zenével, vagyis nagyon is lelkesítő muzsikával megfűszerezve. Mindezt persze többedmagunkkal, egy nagy teremben, egy speciális szoba-, vagy inkább terembiciklin. A zene ritmusának megfelelően váltakozhat a tekerés intenzitása, nehézsége. Képzelhetjük, hogy egy óriási hegyre tekerünk felfelé, vagy éppen egy lejtőn száguldunk le. De a síkterep, vagyis az egyenletes tekerés is fontos szerepet kaphat. A tekerés nehézségét a „szerkentyűn” lévő speciális gombbal állíthatjuk. Szóval, nem kell félnünk, hogy a spinning kerékpárra felpattanva esetleg unatkoznánk.

Érdemes belevágnunk?
Naná, hogy igen! Amellett, hogy egy testet, lelket, állóképességet karbantartó edzésformáról van szó, még számtalan előnyét évezhetjük, ha heti rendszerességgel, minimum kétszer részt veszünk egy ilyen edzésen.

Óvjuk!
Míg mozgunk, óvjuk, de egyben erősítjük is térdünk ízületeit, szalagjait.

Erősít!
Amellett, hogy erősíti a szívünket, érfalunkat, keringési rendszerünk is javul, vérünk oxigénellátó képessége is pozitív irányba változik majd.

Javít!
Tüdőnk hatékonysága klasszisokkal jobb lesz, ha rendszeresen járunk spinningelni. Emellett állóképességünk javulása sem lesz elhanyagolható.

Méregtelenít!
Mivel elég nagy intenzitású edzésformáról van szó, így ne lepődjünk meg, ha közben erősen izzadunk. Viszont ennek mindenképpen örülhetünk, hiszen így testünk méregtelenítése is megoldódik.

Fogyaszt!
Mondhatjuk, hogy a spinning a teremben végezhető zsírégető sportok Királya vagy Királynője, hiszen ez az egyik leghatékonyabb zsírégető edzés. Vagyis, ha ezt a mozgásformát választod, készülj fel, hogy valószínűleg hamar lefogysz majd!:-)

Formál!
Amellett, hogy eltünteti rólad a felesleges zsírt, még formálja is az alakod! Feszesíti a comb, a popsi, lábak izmait!

Ellazít!
Ha úgy érzed, nem tudod hogyan levezetni az egész nap benned gyülemlett feszültséget, menj egy jó kis spinning edzésre, és máris már szemmel látod majd a világot! Az oktató, a többiek teljesítménye majd minket is ösztönöz a jobb eredmény elérése. Ha spinningelünk, agyunk teljesen kikapcsolhat, hiszen semmi mást nem kell tennünk, mint tekerni – bonyolult, vagy túl nagy erőt igénylő feladatsorok helyett.

Mit vigyünk magunkkal, mire figyeljünk, ha spinningelésre adjuk a fejünket?
Van néhány fontos dolog, amire nem árt figyelni, ha a spinning legjobbjai szeretnénk lenni!

  • Nagyon fontos, hogy saját testi adottságainknak megfelelően legyen beállítva a spinning bicikli! Kérjük az edző, oktató segítségét ezzel kapcsolatban!
  • Figyeljünk a testtartásunkra, illetve arra, hogy ne terheljük meg karjainkat túlságosan! Tudatosan lazítsuk a vállainkat, karjainkat, erre már a legelső edzés alkalmával figyeljünk oda!
  • Az ellenállást állító gomb nem véletlenül van rajt a „bicajon”! Használd! Ha túl erősnek érzed, lazíts a tempón. Ha viszont az edzés másnapján elkerül az izomláz, legközelebb érdemes kicsit erősebbre állítani az ellenállást. A lényeg a fokozatosság, úgyhogy csak apránként emeld a „tétet”!
  • Mindenképpen vigyél magaddal folyadékot, fél liternél többet. Az edzés közbeni folyadékvesztést pótolni kell!
  • Ne hagyd otthon a törölköződet sem! A mozgás alatti fokozott izzadás miatt erősen verejtékezhetünk, így egy „törcsi” jó szolgálatot tehet, hogy az arcunkon legördülő izzadságcseppecskéket felitassuk!
  • Ha van olyan edzőcipőd, akkor inkább keményebb talpút válassz! A lábak, és a talp fokozott igénybevételnek van kitéve egy ilyen edzés alatt, és egy puha talpú cipő ronthat a helyzeten, zsibbadhat a lábfej, de talpi íngyulladásunk is lehet. Ha hosszútávra tervezünk a spinninggel, érdemes egy speciális cipőre benevezni!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.