Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Január 04. 15:00, hétfő | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Súlyos betegségeket okozhat a jacuzzi

Súlyos betegségeket okozhat a jacuzzi

Így fertőzhet a fürdőzés.

Ha a lazításra gondolunk egy wellness-szállóban, egy forró vizes pezsgőfürdő jut eszünkbe: egy jacuzzi, melyben nagyszerűen lehet pihenni. Lehetséges azonban, hogy ezek a kádak többet ártanak az egészségünknek, mint hisszük?

A forró vizes medencékkel kapcsolatban a leggyakoribb egészségügyi félelem a férfiakkal kapcsolatos: ha túl sokáig fürdőznek ezekben, az jelentősen ronthatja a spermiumok minőségét, így nehezítheti a gyermekvállalást. Azonban a jacuzziknak egy másik, jóval kevésbé ismert veszélye is lehet.
"A pezsgőfürdők gyulladásos tüdőbetegségeket is okozhatnak" - állítja kutatásaira alapozva dr. Cecile Rose, amerikai tüdőgyógyász. "A pezsgőfürdők, illetve a legtöbb nyilvános medence vizében megtalálható, Nontuberculous mycobacteria nevű kórokozó ugyanis belekerülhet a forró vizes medencék gőzébe, vagy a pezsgőfürdők buborékjai által képzett párába. Ezt pedig belélegezzük, így a baktériumok bekerülnek a szervezetünkbe, és betegségeket is okozhatnak."

Dr. Rose serint a tünetek közé tartozhat a felületes légzés, a légszomj vagy a láz. Ha a pezsgőfürdőt hosszabb időn keresztül rendszeresen használjuk, a gyulladás állandóvá válik, az állapotunk pedig folyamatosan romolhat, fáradékonyságot, fogyást és egyéb súlyos tüneteket okozva. Ráadásul, ha tovább használjuk a pezsgőfürdőt, a gyulladás kezelésére felírt gyógyszereket is feleslegesen szedjük, hiszen folyamatosan újrafertőződhetünk.

Más kórokozók is kellemes környezetre találhatnak a jacuzzikban: a nedves és meleg tökéletes táptalaj lehet a szaporodásukhoz. A Pseudomonas például irritálhatja a szemet és a bőrt, de fülproblémákat is okozhat. A Legionella pedig súlyos, akár halálos kimenetelű tüdőgyulladást is okozhat.

"Különösen azok az emberek vannak veszélyben, akiknek egyébként is le van gyengülve az immunrendszere, például az idősebbek, a cukorbetegek vagy éppen a kemoterápiás gyógyszereket szedők" - mondja dr. Rose. A szakemberek szerint azonban ha rendszeresen takarítják a pezsgőfürdőt, akkor nem kell tartani a fertőzésektől, ám sajnos a nyilvános jacuzzi esetében nem lehetünk biztosak abban, hogy ezt valóban meg is teszik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.