Városlista
2021. december 6, hétfő - Miklós

Hírek

2011. November 14. 07:09, hétfő | Kék hírek
Forrás: mno.hu

Súlyos árat fizethet, ha óvatlan az internetes ügyintézéskor

Súlyos árat fizethet, ha óvatlan az internetes ügyintézéskor

Nagy árat fizet az, aki óvatlan az internetes ügyintézés során: a külön erre szakosodott bűnözők számtalan módon próbálják meg imitálni a banki tranzakciókat, így szabadítva meg a számlatulajdonost megtakarított pénzétől

Számol be a Magyar Nemzet. Mint írják, újabb veszélyforrást jelentenek az okostelefonok.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tudomása szerint számtalan trükkel élnek a számlacsapolók. Az egyik ilyen a phishing, azaz jelszóhalászat, amely során a bűnözők hamisított e-mail címről figyelmeztető e-mailt küldenek például egy bank nevében azzal, hogy a pénzintézet szerverét támadás érte, és az esetleges visszaélések elkerülése végett azonnali jelszóváltoztatást kérnek. Kérik az áldozatot, hogy a mellékelt adatlapon, a megfelelő helyre írja be felhasználónevét, régi és új jelszavát, esetleg PIN-kódját.

A titokban gépünkre települő trójai kémprogramok arra is alkalmasak, hogy internetezési szokásainkról gyűjtsenek adatokat. Manapság a felhasználók mobiltelefonon tárolt adatait is lopják élelmes hackerek, hiszen mind többen bonyolítják banki tranzakcióikat mobiltelefonon keresztül. Bejuthatnak a kémprogramok készülékünkbe a telefon vagy annak valamilyen alkatrészének kicserélésével is.

Az ORFK adatai szerint a számítástechnikai rendszerek és adatok elleni bűncselekményekkel kapcsolatban kezdeményezett eljárások száma az elmúlt két év alatt majdnem a duplájára emelkedett, az okozott kár közel megtriplázódott: 59 millióról 162 millió forintra nőtt.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 06. 11:01, hétfő | Kék hírek

Több mint hatszáz határsértő ellen intézkedtek a rendőrök

Hatszázötvennégy határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

2021. December 06. 06:00, hétfő | Kék hírek

Halálos baleset történt Sárszentágotánál

Halálos közlekedési baleset történt a 63-as főúton Sárszentágotánál vasárnap délután, a helyszínelés idejére a főutat teljes szélességében lezárták - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

2021. December 05. 16:31, vasárnap | Kék hírek

7 év börtön elől menekült, fejvadászok kapták el

Az 56 éves szlovák állampolgárságú férfit a magyar fejvadászok fogták el.

2021. December 05. 09:03, vasárnap | Kék hírek

Rendőrkézre került az agresszív potyautas

A szegedi rendőrök elfogtak egy 22 éves helyi férfit, aki erőszakosan viselkedett a jegyvizsgálókkal a 2-es számú villamoson, egy utast pedig bántalmazott is.