Városlista
2021. október 16, szombat - Gál

Hírek

2020. Március 29. 19:45, vasárnap | Helyi
Forrás: hirado.hu

Sulikalandokkal indul az M5 hétfői oktatási programja

Sulikalandokkal indul az M5 hétfői oktatási programja

Az M5 oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat.

A felsős és az érettségi előtt álló tanulók mellett, március 30-tól már az 1–4. osztályosoknak is közvetít oktatási műsort hétköznaponként a csatorna, Alsós – Sulikalandok címmel. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánlják a Mindenki Akadémiája című műsorukat.

Március 30-án (hétfőn) reggel 8-kor kezdődik az Alsós – Sulikalandok első adása, ami az 1–2. osztályosoknak szól. Az elsősök a különleges betűkről fognak tanulni, a másodikosok pedig megismerkednek a kérdő mondatokkal.

A Felsős című műsort ezúttal elsősorban a 6-8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánlják. Reggel 8.30-kor 8. osztályos kémiával kezdenek, ahol a kémiai reakciók főbb típusairól és jellemzőiről lesz szó. Ezt követően irodalom következik hatodikosoknak: Daniel Defoe angol író 1719-ben megjelent regényét, a Robinson Crusoe-t veszik górcső alá.

Történelemből a demokrácia és a diktatúra jellemzőiről tudhatnak meg többet a 7. osztályosok, majd 6. osztályos matematika jön, ahol a sokszögek területszámításával foglalkoznak. Az egyik legszebb emberi érzés, a szerelem lesz a témája a hetedikes Erkölcstannak, melyről Kovács Barbara evangélikus lelkésszel beszélgetnek a Felsős műsorvezetői. Ezután a nyolcadikosok a különböző grafikonok értelmezéséről tudhatnak meg többet.

11.30-tól a nyelvtanulásé a főszerep, Szólalj meg! című sorozatukban ezúttal az angol és a német nyelvvel foglalkoznak majd.

Érettségi műsoruk 12.30-kor kezdődik magyar nyelvtannal: a szófajok és az igenevek lesz a téma, illetve a helyes beszéd és a beszédhibák kezelése. Matematikából megismertetik azokat a képleteket és fogásokat, amelyekkel kiszámolhatók a kör részei, biológiából pedig a légzés evolúciójával foglalkoznak majd. A munka, energia témakörét járják körbe fizikából, történelemből pedig bemutatják a hidegháború jellegzetességeit.

A Mindenki Akadémiája a késő esti műsorsávba tolódik – hétfőtől péntekig éjféltől látható –, de, hogy senki ne maradjon le róla, keddtől szombatig az M5 minden reggel 7.30-tól megismételi előző napi adását. Hétfői műsoruk címe: A gömb, a Gömböc és a Mars kavicsai.

A címlapfotó illusztráció.

Címkék: M5, oktatási műsorok

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 16. 09:03, szombat | Helyi

Mindig régésznek készült a múzeumigazgató

Kuzsinszky Bálint-emlékéremmel ismerték el a kiskunfélegydázi dr. Rosta Szabolcs régész, múzeumigazgató munkásságát.

2021. Október 16. 08:55, szombat | Helyi

Napi 70 áldozatot szed a hirtelen szívhalál

Október 16. Az Újraélesztés Napja

2021. Október 16. 08:52, szombat | Helyi

Valóban rontja a látást, ha a szemünkbe lóg a hajunk?

Tények és tévhitek a látásról

2021. Október 15. 13:24, péntek | Helyi

Horgászboltba tört be a zsályakereskedő