Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Április 04. 12:00, szombat | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Stressz, aluszékonyság, fáradtság - ezt tette velünk az átállítás

Stressz, aluszékonyság, fáradtság - ezt tette velünk az átállítás

Napjaink ritmusát ugyanis szervezetünk belső órája irányítja, ami csak fokozatosan képes megbirkózni a mesterséges beavatkozással – különösen a tavaszi óraátállítást követően.

Napjaink ritmusát ugyanis szervezetünk belső órája irányítja, ami csak fokozatosan képes megbirkózni a mesterséges beavatkozással – különösen a tavaszi óraátállítást követően.

Ilyenkor gyakoribb a fáradtság, a fejfájás és az étvágytalanság, csökken a koncentráció, eredménytelenebb a stressz kezelése, sokan alvászavarral küzdenek. Sőt a szívrohamok száma akár 5 százalékkal is megnövekedhet – mondják német orvosok.

Átmenetileg e rövidke időeltolódás is megzavarja szervezetünk bioritmusát, többek között kihat a kortizol és a melatonin hormon termelésére. Az előbbi a szervezetet érő stresszhatás kivédésében játszik fontos szerepet, míg a melatonin az alvási ciklust irányítja. Kismértékű változása is felboríthatja alvási ritmusunkat. Számos tanulmány igazolja, hogy az alvásproblémák összefüggésben állnak a szívbetegségekkel, a munkahelyi és a közlekedési balesetekkel.

Az óraátállítás az állatokat is érinti: a tehenek és kecskék, melyeket mindig ugyanabban az órában fejnek meg, úgy összezavarodhatnak, hogy átmenetileg csökkenhet a tejhozamuk.

Mindannyian másképpen alkalmazkodunk a változásokhoz: van, akinek elegendő hozzá 3-4 nap, másoknak egy hétre is szükségük lehet ahhoz, hogy a szervezetük felvegye az új ritmust.

Altatók és egyéb pótszerek helyett próbáljunk korábban ágyba bújni, s örülni annak, hogy tovább van világos. Október 25-én visszakapjuk a most „elcsent” órát, és ismét birkózhatunk a problémákkal. De legalább az elalvás réme nem fenyeget majd…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.