Városlista
2022. január 17, hétfő - Antal

Hírek

2013. Július 31. 13:45, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a Bosch-csoport

Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a Bosch-csoport

Stratégiai megállapodást kötött a magyar kormány és a magyarországi Bosch-csoport szerdán a nemzetközi cég magyarországi új központja első épületének átadási ünnepségén Budapesten.

A dokumentumot a kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a Bosch 10 magyarországi leányvállalatának képviseletében Javier González Pareja, a magyarországi Bosch-csoport vezetője, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója írta alá.
Az ünnepségen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a kormány számára a legfontosabb cél a foglalkoztatás, a beruházások növelése, a magyar gazdaság versenyképességének javítása, és a Bosch csoport hosszú távú tervei mindhárom területen hozzájárulnak Magyarország megújításához.
Uwe Raschke, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsi tagja hangsúlyozta, hogy a nemzetközi cégcsoport termelő és fejlesztő tevékenységében stratégiai jelentőséget tulajdonítanak magyarországi jelenlétüknek.
Varga Mihály kiemelte, hogy a cégcsoport beruházási programja a magyar munkavállalók magas szintű szaktudására alapoz és pozitív üzenetet közvetít Magyarországról.
A nemzetgazdasági miniszter rámutatott arra, hogy a kormány olyan partnerekkel köt stratégiai megállapodást, amelyek hozzájárulnak Magyarország versenyképességének javításához, az új munkahelyek létrehozásához, a magyar export bővítéséhez.
A kormány aktív befektetésbarát politikával arra törekszik, hogy minél kedvezőbb, kiszámítható gazdasági környezetet biztosítson a már letelepedett, illetve új helyszínt kereső vállalkozások számára - emelte ki Varga Mihály.
Hozzátette: Magyarországon a külföldi működőtőke nagysága meghaladja a 100 milliárd dollárt és az elmúlt másfél évtized átlagosan 2,5 százalékos magyarországi gazdasági növekedésének mintegy kétötöde a külföldi befektetők magyarországi leányvállalatainak tudható be.
A Bosch 1899-ben jelent meg Magyarországon és jelenleg a második legnagyobb külföldi munkaadó. A magyar gazdaságban a járműipar húzóágazat, amelyben a Bosch kiemelkedő szerepet vállal - mondta a miniszter.
Varga Mihály kitért arra, hogy Magyarország legjelentősebb stratégiai partnere Németország, a magyar export 26 százaléka irányul oda és a magyar import 25 százaléka származik onnan. A magyarországi működőtőke-befektetések 24 százaléka Németországból származik.
Az ünnepségen Uwe Raschke kiemelte, hogy az Bosch-csoport 150 országban van jelen, tavaly 52,2 milliárd euró bevételt ért el, 306 ezer munkavállalót foglalkoztat, és az múlt évben 4,8 milliárd eurót fordított kutatás-fejlesztésre.
Javier González Pareja elmondta, hogy a Bosch-csoportnak Németországon kívül Európában Magyarországon van a legnagyobb kutató-fejlesztő bázisa, a cégcsoport magyarországi forgalma meghaladja az ország GDP-jének 2 százalékát, és jelentős szerepet tölt be a foglalkoztatásban. A magyar mérnöki tudás versenyképes az egész világon, és erre kívánnak alapozni.
A magyarországi Bosch-csoport új budapesti központja 30 milliárd forintért 2015-re készül el. Az alapkövet 2011 októberében tették le, az első épület szerdai átadásával a 11 000 négyzetméteres épületkomplexumba 350 fejlesztő, kereskedelmi és adminisztrációs területen dolgozó munkatárs költözött. A második ütem alapkövét idén áprilisban tették le.
A cég tájékoztatása szerint a Bosch tíz leányvállalattal és 8500 munkavállalóval van jelen Magyarországon, amelyből 1000 főt a kutatás-fejlesztés területén foglalkoztatnak. A vállalatcsoport összforgalma 2012-ben több mint 594 milliárd forint volt, az elmúlt évtizedben végrehajtott beruházásainak értéke a 2013-as év végére meghaladja a 250 milliárd forintot.
A Bosch 2012-ben mintegy 4,8 milliárd eurót költött kutatásra és fejlesztésre, és világszerte csaknem 4800 szabadalmi kérelmet nyújtott be.
A kormány eddig több mint kéttucat, Magyarországon működő, kiterjedt nemzetközi háttérrel rendelkező nagyvállalattal kötött stratégiai megállapodást. A tervek szerint összesen 40 céggel írnak alá hasonló dokumentumot.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 17. 06:00, hétfő | Belföld

Egy 102 éves férfi is megkapta a negyedik védőoltást a pécsi klinikán

Mintegy harminc ember - köztük egy 102 éves férfi - kapta meg a koronavírus elleni oltóanyag negyedik adagját szombaton a pécsi Klinikai Központ oltópontjain azok után,

2022. Január 17. 05:00, hétfő | Belföld

Sokszor szeles, hideg idő várható

Sokszor szeles, hideg idő várható a következő napokban. Többfelé mínusz 10 Celsius-fok alá is hűlhet a levegő, néhol napközben is fagypont körül alakulnak a maximumok.

2022. Január 16. 18:05, vasárnap | Belföld

Magyarországon is érzékelték a tongai vulkánkitörés hatását

Magyarországon is érzékelhető volt a Tonga közelében történt tenger alatti vulkánkitörés okozta légköri nyomásváltozás - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a Facebook-oldalán.

2022. Január 16. 16:02, vasárnap | Belföld

Ittasan ült volán mögé, szembe ment a forgalommal

Előállították a rendőrök azt a sofőrt, aki a forgalommal szemben ment az M30-as autópályán Szikszó közelében, ráadásul ittasan.