Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 29. 14:17, csütörtök | Sport
Forrás: mno

Összekovácsolják a nemzeti váltókat

Összekovácsolják a nemzeti váltókat

Úszóink szövetségi kapitánya, Kiss László szerint az utóbbi évek legszínvonalasabb magyar bajnoksága kezdődik csütörtök délelőtt a Debreceni Sportuszodában, ahol május végén Eb-re kerül sor.

A vasárnapig tartó ob így ennek egyfajta tesztversenye.

– Mivel az év fő versenye az olimpia, május végén pedig Eb-t rendezünk, a magyar bajnokságon is jó formában lehetnek úszóink? – kérdeztük a szövetségi kapitányt.
– Igen, mert ez a megméretés a felkészülésben a második makrociklus záróversenye. Emellett az ob-nek mindig megvan a maga varázsa, most még előjátéka az Eb-nek is, az ifi-Európa-bajnokságra pedig válogató a mieinknek. Úgy gondolom, hogy az elmúlt évek legszínvonalasabb magyar bajnokságának nézünk elébe, már csak azért is, mert hajtóerő, hogy olimpiai szintet is lehet teljesíteni. A nemzeti váltóinkkal ezt meg is kíséreljük. A női 4×200-as gyorsváltónknak már megvan a kvótája, s bízom benne, hogy a férfi 4×200-as gyors- és a 4×100-as vegyes, valamint a női 4×100-as gyors- és a 4×100-as vegyes váltónk is indulhat majd az olimpián. A szintidőt egyébként még a Budapest-bajnokságon és az Eb-n is meg lehet úszni, de már most szeretnénk úgymond összekovácsolni a nemzeti váltókat.

– Országos csúcsokra is számíthatunk?
– E tekintetben most óvatos vagyok. A rekordok nagy része még a szuperdresszes korszakban született. No persze Cseh Laci a 100 pillangó magyar csúcsát éppen a tavalyi, debreceni ob-n javította meg. Amúgy érdekesség, hogy amióta betiltották azokat a bizonyos „csodadresszeket”, ötvenméteres medencében még csak két világcsúcsot úsztak.

– A magyar bajnokság idén nyílt verseny. Volt már példa ilyenre korábban?
– Amikor például Sarah Poewe, aki dél-afrikai színekben Kovács Ági nagy ellenfele volt, Magyarországon készült, elindult az itthoni versenyeken. De ennyi külföldi úszót ob-n még nem köszöntöttünk, mint amennyit most fogunk. Az indonéz vagy kuvaiti versenyzők éppenséggel nem emelik a színvonalat, ám a dél-afrikai Chad le Clos, aki tavaly megnyerte az összetett világkupa-sorozatot, annál inkább. S persze a mi legjobbjaink is, hiszen az ezen a hét végén Indianapolisban versenyző Hosszú Katinka kivételével valamennyi klasszisunk elindul. Cseh Laci tizenegy számban is megméreti magát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.