Városlista
2022. január 17, hétfő - Antal

Hírek

2012. Március 09. 14:07, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Őssejttel a szervkilökődés ellen

Őssejttel a szervkilökődés ellen

Őssejt segítségével a kutatók olyan új módszert találtak ki, amivel megakadályozható, hogy a szervezet kilökje a beültetett szervet, mégpedig úgy, hogy becsapják az immunrendszert.

Az amerikai kutatók elsődleges klinikai tesztjei sikeresnek bizonyultak – írja a BBC.

A kutatók ezzel új utakat nyitnak a transzplantáció területén, ugyanis a szervátültetések egyik legismertebb rizikója a kilökődés, vagyis amikor a szervezet nem fogadja be az idegen szervet, arra „behatolóként” tekint, ezért támadást indít ellene.

Az új eljárással a kutatók nyolc veseátültetett pácienst kezeltek. A módszer lényege, hogy a páciens immunrendszerének befogadóképességét még a szervátültetés előtt csökkentik, majd ezt követően a donortól származó csontvelő őssejtet ültetnek be a szervezetbe. Így olyan immunsejtek alakulnak ki a páciens szervezetében, mint a donoré, ezért csökken a kilökődés kockázata.

A nyolc beteg közül ötnek már a műtétet követő egy éven túl nincs szüksége kilökődésgátló gyógyszerre.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 17. 16:06, hétfő | Belföld

Másodfokú riasztásokat adtak ki a viharos szél miatt

A viharos szél veszélye miatt több megye számos járására és a fővárosra is másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután.

2022. Január 17. 13:01, hétfő | Belföld

Nem kapott elsőbbséget, nyakcsigolya-törést szenvedett

Közúti baleset gondatlan okozásának miatt emelt vádat a Tatabányai Járási Ügyészség azzal a nővel szemben, aki nem adott elsőbbséget egy kereszteződésben, és súlyos balesetet okozott.

2022. Január 17. 10:55, hétfő | Belföld

Erdő Péter: ma is szükség van a missziós lelkületre

A keresztény hit központjaira és a missziós lelkületre egyaránt szükség van a mai világban - mondta Erdő Péter az ökumenikus imahét megnyitóján vasárnap este Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban.

2022. Január 17. 08:48, hétfő | Belföld

Halálos késelés miatt indított hajtóvadászatot a rendőrség

Halálra késeltek egy férfit Budapesten, a XVI. kerületben vasárnap este, a tettes ellen hajtóvadászatot indított a rendőrség - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.