Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2020. Október 20. 12:50, kedd | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Sportkönyvtárral gazdagodott városunk

Sportkönyvtárral gazdagodott városunk

A Városi Sportcsarnok egyik emeleti helyiségében sportkönyvtárat hoztak létre, melynek könyveit városunk sportorvosa dr. Garai István Levente hagyatékából származó könyvszekrényben rendezték tematikus sorrendbe.

Kettős ünnepet tartottak október 18-án a Városi Sportcsarnokban. Felavatták az új sportkönyvtárat és megemlékeztek arról a 70 évvel ezelőtti futballmérkőzésről, melyet a kiskunfélegyházi Szövetkezeti Torna Klub és a Puskás Ferenc által vezetett, Magyar Labdarúgó Válogatott vívott egymással.

A megjelenteket Iványi Ferenc, a Félegyházi Térségi Sportiskola Kosárlabda Szakosztályának vezetője, a Kosárlabdázók Klubjának elnöke, a sportcsarnok munkatársa köszöntötte a sportlétesítmény előtt, ahol Hajagos Máté labdarúgó freestyler világbajnok, hatszoros magyar bajnok tartott rövid bemutatót.

A lélegzetelállító produkciót követően a csarnokba lépve az ünnepi eseményt a Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője Kordás Roland nyitotta meg. A 70 évvel ezelőtti futballmérkőzést és a játékosokhoz kapcsolódó emlékeiket Kapus Béla és Juhász István, városunk díszpolgárai idézték fel a megjelentek számára.

Az előadásokat követően Balla László alpolgármester leplezte le azokat a kinagyított fotókat, melyek a jeles futballmérkőzés emlékére készültek és ezentúl a sportcsarnok falán megtekinthetőek lesznek bárki számára.

Az ünnepség második felében Iványi Ferenc árult el részleteket a sportkönyvtár létrehozásáról:
- Mint kosárlabdával foglalkozó vezető, láttam azt, hogy a szülők, akik hozzák a pici gyermekeiket kosarazni, nem mindig értik a szabályokat, nem tudják, a bíró miért fúj. Úgy gondoltam milyen jó lenne, ha a szülők kézbe tudnának venni egy-két szakkönyvet, szabálykönyvet szabadidejükben és meglátnák, hogy mit is csinál a gyermek, milyen szabályok mentén játsszák játékukat. Ekkor született meg az ötlet: jó lenne valahol összegyűjteni ilyen szabálykönyveket, sportkönyveket.

Az ötletgazda számára Kállainé Vereb Mária, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatója nyújtott segítő kezet, és jó néhány egyeztetés után a tervet továbbgondolva elindult a gyűjtés.

- Nagy megtiszteltetés, hogy a kultúra itt lehet a sport templomában. Itt van már olimpikonjaink arcképcsarnoka és most megnyitjuk a sportkönyvtárat is – mondta Kállainé Vereb Mária, aki azt is örömmel konstatálta, hogy talán egyetlen sportcsarnok sem mondhatja el magáról, hogy egy helyiségében a különféle sporthoz kapcsolódó könyvekből, szabálykönyvekből könyvtár létesült és tanulószoba található.

- 2019-ben a Városi Könyvtár egy nemzetközi pályázaton Zöld Könyvtár díjat nyert külső és belső környezetének kialakításáért, valamint a könyvtárosok ökotudatos tevékenységéért, azokért a lépéseinkért, melyek a környezettudatos szemlélet formálásáért tettünk és teszünk. Úgy érzem e könyvtár létrehozása is szervesen kapcsolódik ehhez a tevékenységben. A helyiségbe sikerült megszerezni városunk sportorvosának dr. Garai István hagyatékából az igényes könyvszekrényét, amelyet Iványi Ferenc és kollégái építettek be. A második lépés, mely a környezettudatosságot szemlélteti: nem új könyveket kezdtünk vásárolni, hanem a könyvtár és a sportcsarnok közösen hirdette meg és tette közzé felhívását számítva a lakosság adományaira. Egészséges életmóddal kapcsolatos könyveket, sportolói életrajzi könyveket, sportévkönyveket, regényeket, mesekönyveket vártunk felajánlásként. A sportcsarnok pedig különböző sportegyesületekhez, szövetségekhez fordult azzal a céllal, hogy az adott sportágban náluk fellelhető könyveket, sportmódszertani, sportolói életutakat bemutató könyveket, szórakoztató sportfilmeket, folyóiratokat adományozzanak a létrehozandó bibliotékának – részletezte Kállainé Vereb Mária.

A gyűjtésnek és a közös munkának köszönhetően mára már több mint 1200 darab kötetet rendeztek tematikus sorrendbe, ABC-be válogatva, és alakították könyvtárrá a különböző sportágakban kapott könyveket, kezdve az asztalitenisztől az úszásig, vívásig. Többes példányok, híres sportolók dedikált kötetei is megtalálhatók ebben a könyvtárban. A könyvek, újságok, folyóiratok helyben olvashatóak. A sportcsarnok pedig vállalta, hogy reggeltől estig nyitva tartja a könyvtárat elsősorban azoknak a fiataloknak, akik edzésre, mérkőzésekre érkeznek, közlekedési eszközre, esetleg szüleikre várakoznak.

A tanulószoba megálmodói és megvalósítói bíznak abban, hogy a könyvtár egy találkozóhely, egy közösségi hely lesz, ahol szívesen jönnek össze a fiatalok, szüleik, és akár tanácskoznak a ház munkatársai. Nem titkolt reményük az sem, hogy akik sportolói pályára készülnek és kimerülnek a lehetőségeik, nem találnak megfelelő szakirodalmat, megkeresik városunk sportkönyvtárát.

Az ünnepélyes szalagátvágást megelőzően Simon Zoltán sportszervező menedzser ismertette az adományozók névsorát:

Kiskunfélegyháza lakosai: *magánszemélyek *családok *testnevelők *kiskunfélegyházi sportegyesületek *Magyar Olimpiai Akadémia - Győr Béla főtitkár.
Országos sportági szakszövetségek: *Magyar Motorsport Szövetség *Magyar Vízilabda Szövetség *Magyar Postagalamb Sportszövetség *Magyar Dzsúdó Szövetség *Magyar Öttusa Szövetség *Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége *Magyar Ökölvívó Szövetség *Magyar Sárkányhajó Szövetség *Magyar Labdarúgó Szövetség *Magyar Úszó Szövetség *Magyar Versenysport Szövetség *Magyar Torna Szövetség *Magyar Evezős Szövetség *Magyar Jégkorong Szövetség *Bács-Kiskun Megyei Kézilabda Szövetség - Isán András szakosztályvezető *Magyar Paralimpiai Szövetség *Hosszú Katinka és családja *Tulszt Frici bácsi és családja *Dinnyés-Kis Zsuzsanna és családja *Rácz István László és még sokan mások.

- Az adományozók lendülete töretlen. Nincs olyan nap, hogy valaki ne keressen meg minket levélben, telefonon. A könyvek nemcsak a múltat idézik fel és foglalják össze, hanem azokat a fiatal gyerekeket szólítják meg, akik itt ülnek köreinkben. A könyvek a forintosított értéküknél sokkal többet érnek, felbecsülhetetlenek. Ez a könyvtár sokkal több egy sportkönyvtárnál. Mindannyiunk célja az, hogy olyan értéket képviseljen a jelen és a jövő nemzedékének, amitől többek lesznek egy átlagos fiatalnál – zárta beszédét Simon Zoltán.

Az esemény az ünnepélyes szalagátvágással zárult, mellyel hivatalosan is megnyitotta kapuit a sportkönyvtár az érdeklődők számára.

(Képek, video: Fábián Adrienn)

Címkék: Sportkönyvtár

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:25, szerda | Helyi

Oldott hangulatban, lelkesen

A Batthyany Lajos Általános Iskolában április végén rendezték meg a nyolcadik iskola-előkészítő foglalkozást a nagycsoportos óvodások számára.

2024. Május 08. 10:22, szerda | Helyi

Nemzetközi gitárfesztivál

Lengyel Réka a Bécsi Nemzetközi Gitárfesztiválon szerepelt.

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.