Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. November 14. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: mti

Spanyolország is beszüntetné a dízel és a benzines új autók értékesítését

Spanyolország is beszüntetné a dízel és a benzines új autók értékesítését

Spanyolország is beszüntetné a dízel és a benzines személyautók, kishaszonjárművek értékesítését, illetve forgalomba helyezését 2040-től

- közölte terveit a spanyol környezet- és klímavédelmet képviselő ökológiai átmenet nevű minisztérium kedden.

A tájékoztatás szerint a tárcánál a klimaváltozásról és energiaátmenetről szóló készülő törvényben 2050-re teljesen kitiltanák a spanyolországi forgalomból ezeket a belső égésű motorral rendelkező, közvetlen szén-dioxid-kibocsátású járműveket.

A pontos részleteiben még nem ismertetett elképzelés szerint ezzel párhuzamosan előírnák az elektromos közlekedés progresszív fejlesztését, ennek részeként például a benzinkutakon elektromos töltőállomások létesítését.

Az idén októberig Spanyolországban értékesített gépjárművek 57,1 százaléka volt benzines, 36,5 százalék dízelüzemű, 6,4 százalék pedig alternatív hajtású.

A 2015-ben elfogadott párizsi globális éghajlatváltozási megállapodás értelmében Spanyolországnak 2030-ra legkevesebb 20 százalékkal kell csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest, az Európai Unió területén a csökkenés mértékének el kell érnie legalább a 40 százalékot.

A spanyol kormány formálódó törvénytervezete hasonló a brit és francia javaslathoz, amely szintén 2040-ben határozta meg a dízel és benzines új autók értékesítésének beszüntetését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.