Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Március 22. 11:01, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Sokkoló a fényszennyezettség Hongkongban

Sokkoló a fényszennyezettség Hongkongban

Hongkongban a legsúlyosabb a fényszennyezettség a világon - derül ki egy frissen nyilvánosságra hozott jelentésből.

A Hongkongi Egyetem által készített tanulmány szerint a felhőkarcolóiról és kivilágított épületeiről is híres nagyváros egyes részeiben az éjszakai fényei a nemzetközi normaként számon tartottnál 1200-szor is erősebbek, komoly veszélyt jelentve az emberi egészségre és az állatvilágra is.
A három éven át elvégzett adatfelvétel alapján a belvárosi területek átlagosan 300-600-szoros többletértéket mutatnak, de még a külvárosi részek is 30-40-szer erősebben "ragyognak" a normálisnál.
A jelentést készítők vezetője, Jason Pun Csun-sing a South China Morning Post hongkongi napilapnak nyilatkozva "sokkolónak" nevezte az adatokat, és úgy fogalmazott, hogy a világon sehol máshol nem találni nagyobb mértékű fényszennyezést, mint Kína különleges igazgatású területén. A kutató összehasonlításképp megjegyezte, hogy az európai nagyvárosokban - így Madridban vagy Firenzében - rendre a normális szint 100-szorosa alatt marad a szennyezés mértéke.
A fényszennyezés zavarja a szervezet biológiai óráját, kihat az agyra és a test hormonális működésére - jegyzik meg a kérdéssel kapcsolatban az orvosok. Emellett az állatvilágot is befolyásolja, egyes fajokat ugyanis megzavarhatja a tájékozódásban.
A helyzet kezelését nehezíti, hogy Hongkongban jelenleg nincsenek a kültéri világításra vonatkozó jogszabályok, míg ezt más világvárosokban központilag szabályozzák, az előírások ellen vétőket pedig szigorúan megbüntetik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).