Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2016. Július 11. 12:06, hétfő | Helyi
Forrás: hirado.hu

Sokba kerülhet figyelmen kívül hagyni a figyelmeztetést

Sokba kerülhet figyelmen kívül hagyni a figyelmeztetést

Tilosban parkolt vagy megbüntette az ellenőr és elfelejtette befizetni?

Elmaradt pár hónapnyi közös költséggel? Nem tudja kifizetni a hitelkártya tartozását? Vigyázzon, mert könnyen egy végrehajtási eljárásban találhatja magát.

A legtöbb esetben először egy fizetési felszólítást kap az adós, ami egy magánokirat, és bizonyítja, hogy egy cég vagy egy magánszemély igényel egy bizonyos összeget egy másiktól, azon kívül azonban semmilyen jogi ereje nincsen - magyarázta a hirado-hu-nak Szécsényi-Nagy Kristóf, a MOKK jogi ügyvezetője.

Szigorú a 15 napos határidő

Sokkal nagyobb aggodalomra adhat okot, ha valakinek fizetési meghagyást kézbesítenek, mert az már egy hatósági határozat, ami 15 napot biztosít a kötelezettnek, az adósnak, hogy ha nem ért egyet a követeléssel, akkor vitassa, de ha nem mond ellent, akkor végre lehet hajtani rajta a követelést.

Ha valaki ellentmond, tehát vitatja a tartozást, vagy elismeri ugyan, hogy jogos a pénzkövetelés, de az összeggel nem ért egyet, akkor jogvita alakul ki. Ebben az esetben a közjegyző perré alakítja az ügyet, és továbbküldi a bíróságra.

Sok ügyfél homokba dugja a fejét, mondván, hogy ez csak egy papír, amiből nem lesz semmi, de valójában ez már az előszobája egy bírósági pernek vagy egy végrehajtási ügynek.

Természetesen ki is fizetheti az ügyfél a tartozást. Ha ezt a 15 napos határidőn belül jelzi a kötelezett a közjegyzőnek, és a jogosult ezt elismeri, a meghagyás jogerős lesz, de nem végrehajtható. Ha az adós fizet, de nem jelzi ezt, és a hitelező mégis – tévedésből – végrehajtást indít ellene, kérheti az adós a végrehajtás leállítását – magyarázta a közjegyző.

Az ügyek 94 százaléka lesz jogerős

Az ügyek 94 százaléka jogerős lesz, a maradék 6 százalékból lesz per. Ez a bíróságok leterheltsége miatt rendkívül fontos, hiszen így az ügyek döntő többségében nem indulnak meg az évekig elnyúló pereskedések. Ez éppen ezért egész Európában bevett jogintézmény.

A fizetési meghagyás az egymillió forint alatti összegekre vonatkozik. Az ennél nagyobb összegeknél a hitelező maga dönti el, hogy rögtön pereskedni akar, vagy megpróbálja a közjegyzői irat segítségével érvényesíteni a követelését.

A végrehajtás nem indul el automatikusan, azt a hitelezőnek külön kell kérni. Amint jogerőre emelkedik a fizetési meghagyás, tulajdonképpen azonnal kérheti a végrehajtást, ami pár napon belül el is jut a végrehajtóhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 19. 14:15, szerda | Helyi

Újabb remek versenyeredmények

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási kar, tanulmányi versenyt hirdetett 12. évfolyamos tanulók részére.

2022. Január 19. 12:00, szerda | Helyi

Élelmiszerárstop: ezt a termelők fogják megfizetni

Alapvetően a nyersanyagok világpiaci árának emelkedése áll az élelmiszerek megdrágulása mögött, de hamarosan jön a visszarendeződés.

2022. Január 19. 10:43, szerda | Helyi

Szombaton tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat

Szombaton 553 helyszínen csaknem 73 ezren felvételiznek - közölte az Oktatási Hivatal (OH).

2022. Január 19. 08:52, szerda | Helyi

Ma is meghazudtolja magát a januári időjárás

Az előrejelzések szerint a keddi időjáráshoz hasonlóan szerdán is hét ágra süt majd a nap az ország túlnyomó részén.