Városlista
2019. december 14, szombat - Szilárda

Hírek

2019. December 02. 21:08, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn

Sokan éltek a közmeghallgatás lehetőségével

Sokan éltek a közmeghallgatás lehetőségével

November 27-én Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Közmeghallgatást tartott a városháza dísztermében.

A meghallgatáson ezúttal a szokottnál is több érdeklődő tette tiszteletét, akik észrevételeiket, kérdéseiket, kéréseiket, javaslataikat nyíltan elmondhatták a városvezetésnek.

Többen panaszkodtak a városban uralkodó közlekedési morálra, a szabálytalan parkolásokra és a kerékpárosok szabályszegő közlekedési szokásaira, mellyel veszélyeztetik a gyalogosok biztonságát, illetőleg saját magukat is balesetveszélyes helyzetbe hozzák például a zebrán való biciklizéssel.

Szintén a közlekedéssel kapcsolatban jegyezte meg egy felszólaló a Kossuthvárosból, hogy a kihelyezett forgalomlassító táblák mit sem érnek, ugyanúgy száguldoznak a Bercsényi utcán az autósok. Kérte, hogy szülessen végre megoldás a városrész főútjának biztonságossá tételére.

Szóba került a szemétszállítás ütemezése is. Többen jelezték, hogy szeretnék, ha az ünnepek alatt is megtörténne a szemét elszállítása. Panaszkodtak, hogy egy-egy hosszú hétvége után (amikor nem történt az ünnepnap miatt szemétszállítás a szokott időben) sajnos nagyon felszaporodott a háztartási hulladék.

Felvetődött az új vasúti rend is, mely változásról a MÁV nem értesítette városunkat. Az új vasúti menetrend december 15-től lép életbe, mely szerint ezentúl négy InterCity nem áll majd meg Kiskunfélegyházán (és a többi érintett városban sem). Az új rendszerben ugyanis Budapest – Szeged között megálló nélkül közlekedik majd a Maros, a Napfény, a Bugac és a Hírös IC vonat.

A legtöbb felmerülő kérdésre Csányi József polgármester és dr. Faragó Zsolt jegyző azonnal válaszolt, néhány kérdésben pedig utólag, írásban fognak tájékoztatást adni az érintett felszólalók számára.

A közlekedési morál javításával kapcsolatban Csányi József polgármester elmondta, hogy két héttel ezelőtt egyeztettek Timafalvi László rendőrkapitánnyal arról, hogy az önkormányzat a kapitánysággal együttműködve hogyan tudna hathatósan fellépni a gyorshajtás és a parkolási anomáliákkal kapcsolatban.
- A gépjárművekkel elkövetett szabálysértésekkel kapcsolatban például a gyorshajtás a rendőrkapitányság illetékességébe tartozik, hiszen nekik van olyan műszerük, mellyel pontosan meghatározzák a sebességet és amennyiben szükséges, ezzel bizonyítani is tudják a szabálysértés elkövetését. A parkolás területe az, ahol az önkormányzat hathatósabban tud fellépni. Az elmúlt hónapban több új kollégával bővült a Közterület Felügyelet. Az újonnan felvettek közül azonban még többen nem rendelkeznek megfelelő szakvizsgával, viszont a beiskolázásuk megtörtént. Januárban kapják meg azokat a szükséges papírokat, melyekkel már el tudnak járni a szabálytalanul parkolókkal szemben. Már öt évvel ezelőtt felmerültek hasonló problémák, akkor azonban a városvezetés azon az állásponton volt, hogy megpróbálja ráhatással, büntető szankciók mellőzésével orvosolni a problémát. Ez azonban nem volt célravezető. Ezért a kapitány úrral közösen arra az elhatározásra jutottunk, hogy a jövőben sokkal szigorúbban, a törvényben előírt módon bírságolni fogják a szabálytalankodókat és különös tekintettel lesznek a forgalommal szemben parkolókra és a járdán kerékpározókra.

Az ünnepek alatti szemétszállítással kapcsolatban Csányi József egyetértett a felszólalóval és elmondta, hogy az ünnep valamennyi napján lesz szemétszállítás, és azt is örömmel közölte, hogy a jövő héten megérkeznek Kiskunfélegyházára a szelektív kukák, melyeket hamarosan elvihetik. akik igénylik.

Az új vasúti menetrenddel kapcsolatban a polgármester beszámolt arról, hogy Szemereyné Pataki Klaudiával, Kecskemét polgármester asszonyával és a környező településeket, valamint a parlamenti képviselőket is bevonva közösen tiltakoznak az intézkedés ellen az illetékes államtitkárnál, remélve, hogy az észérvek hatására visszavonják a várost kedvezőtlenül érintő változtatási szándékukat.

Címkék: Közmeghallgatás

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 14. 12:50, szombat | Helyi

Megfeleltek a likőrök a fogyasztóvédelmi vizsgálaton

Húszféle likőrt vizsgáltatott meg akkreditált laboratóriumában az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) időszaki ellenőrzéssorozatának részeként

2019. December 14. 08:58, szombat | Helyi

Máshogy járnak a buszok és a vonatok a szombati munkanapon

A MÁV tájékoztatása szerint a munkanap miatt ma a pénteki napra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok.

2019. December 13. 21:03, péntek | Helyi

Halálos baleset az M5-ös autópályán

Petőfiszállás térségében teljes szélességében lezárták a sztrádát.

2019. December 13. 16:25, péntek | Helyi

Országos Állat- és Kirakodóvásár 2020

2020-ban a hagyományoknak megfelelően minden hónap második vasárnapján Országos Állat- és Kirakodóvásárt tartanak Kiskunfélegyházán.