Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2019. Március 05. 11:50, kedd | Helyi
Forrás: OrientPress

Sok millió madár van úton – tart a tavaszi vonulás

Sok millió madár van úton – tart a tavaszi vonulás

Tart a tavaszi madárvonulás, jelen pillanatban is sok millió madár van úton. Zoltán, az egyetlen életben maradt jeladós fekete gólya Szudán térségében jár

– mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. A társaság most a parti madarak fészkelőterület vesztésére, a vizes élőhelyek eltűnésére hívja fel a figyelmet.

A tavaszi vonulás idén korán indult, hiszen vannak olyan fajok, melyek már megérkeztek Magyarországra – tájékoztatott a szóvivő, aki a napokban látott átvonuló barátposzátát.

Megjelentek továbbá az örvösgalambok, a mezei pacsirták és a gólyák is elkezdtek visszaszállingózni.

Orbán Zoltán kiemelte: a madarak biológiai óráját nem a hőmérséklet, hanem a nappali és az esti fényviszonyok változása határozza meg. A napsütéses órák számának változása hormonális átalakulást vált ki, mely vonulásra készteti az állatokat.

Kép: pacsirta / Forrás: Pixabay.com

Zoltán az egyetlen fekete gólya, ami visel műholdas jeladót és még életben van. A szóvivő elmondta: az elmúlt években 65 ilyen állat kapott műszert, közülük 4-en az őszi vonulás során pusztultak el, valószínűleg áramütés miatt

Zoltán egy igazi nagy túlélő, harmadik alkalommal teszi meg műholdas jeladóval ezt a vonulási útvonalat – fogalmazott.

A 2019-es év madara, a gólyatöcs még nem tért vissza téli telelőterületeiről. Bár alkalmilag ez a faj is áttelelhet Magyarországon, általában mégis a Szahara alatti területeken vagy a mediterráneumban tanyáznak télen – tájékoztatott Orbán Zoltán. Az ott tartózkodó egyedek az elkövetkezendő hetekben fognak visszajönni hazánkba. Az állomány szinte bárhol feltűnhet, ahol belvízfoltok, vízes élőhelyek vannak – tette hozzá.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igyekszik felhívni a figyelmet a vízmegtartás-képesség javításának fontosságára, ennek az akciónak lehet nagykövete a gólyatöcs – mondta a szóvivő, hozzátéve: a szikes tavak – melyeket ezek az állatok preferálnak az 1980-90-es években drámai módon kezdtek eltűnni Magyarországról. Ezen különleges élőhelyek sótartalma igen magas, és olyan különleges fajok élnek itt, mint például a sórákocska.
Megosztás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.