Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Január 28. 16:25, csütörtök | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Sok család álmai válhatnak köddé

Sok család álmai válhatnak köddé

Ki fizeti a gólyát?

AZ EURÓPAI UNIÓBAN a magyarok tartják a legfontosabbnak a gyermekvállalást, mégis kevés gyermek születik. A jelenség hátterét boncolgató társadalomtudósok arról ritkán szólnak, hogy sok családhoz azért nem kopogtat a gólya, mert egyre több a meddő pár.

Gyermekvállalási kedvünk növekedését várja a kormány a Családok Otthonteremési Kedvezményétől. Azok a házaspárok, akik 10 éven belül három gyermeket vállalnak, lakás céljára 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást, s további 10 millió kedvezményes hitelt kaphatnak. Ám ha nem születnek meg a babák, kamatostul kell visszafizetniük a támogatást. De mi történik, ha egészségügyi okok miatt marad el a vágyott gyermekáldás?

– Sok család álmai válhatnak köddé amiatt, hogy a meddőség ma népbetegségnek számít Magyarországon. Ha egy egészséges pár gyermeket szeretne, 90 százalékos esélyük van arra, hogy egy éven belül elkezdhetik válogatni a babaruhákat. Amennyiben ez idő alatt nem következik be a terhesség, felvetődik a meddőség gyanúja, s elkezdődik a kivizsgálási procedúra. Az esetek 40 százalékában a nő, ugyanilyen arányban a férfi, míg 20 százalékban mindkét fél az oka annak, hogy elmarad a gyermekáldás. Minden ötödik, nemzőképes korban lévő párnak csak orvosi segítséggel lehet gyereke – tájékoztat Kaáli Géza professzor, az egyik legnagyobb hazai meddőségi centrum, a Kaáli Intézet alapítója. – Egyszerűbb a helyzet, amikor a férfi problémája miatt nem jön össze a baba. Ebben az esetben mesterséges spermafelhelyezéssel (inszeminációval) vagy lombikprogrammal történik a megtermékenyítés – magyarázza a professzor. – Gyakran az segít, ha a pár idegen hímivarsejtet vesz igénybe. A donorsperma hiánya miatt azonban mostanában visszaesett a mesterséges megtermékenyítések száma: tavaly ugyanis az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatala leállíttatta a legnagyobb spermabank, a Krio Intézet donorprogramját, mert rajtuk keresztül Dániából genetikailag hibás donorspermiumok kerültek az országba.

– A jövőben ezt a tevékenységet a Kaáli Intézet folytatja. Már nyár végén, szeptember elején elkezdtük toborozni, kivizsgálni a jelentkezőket, hogy a saját betegeink számára donorspermát tudjunk gyűjteni. A kötelező szűrővizsgálatok azonban hosszú hónapokat vesznek igénybe, így körülbelül január végére, február elejére várható, hogy az első minták felhasználhatóvá váljanak – folytatja Kaáli doktor. – Ám szomorúan tapasztaljuk, hogy rendkívüli mértékben romlik a férfiak spermaminősége, ez okozza a sikertelen gyermekvállalások körülbelül harmadát. Előfordul, hogy száz jelentkezőből mindössze tíz alkalmas donornak – mondja a professzor.

Egyes számítások szerint akár öt százalékkal is növekedhetne a születések száma Magyarországon, ha több pár vehetne igénybe mesterséges megtermékenyítést. Nemzetközi tapasztalatok szerint egymillió lakosra átlagosan ezer meddőségi kezeléssel kell számolni, ami azt jelenti, hogy ma hazánkban nagyjából 10 ezer lombikbébi-kezelésre lenne szükség, ám jelenleg csak 6 ezret finanszíroz az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP). Ha a költségvetésből mindössze 2 milliárd forinttal több jutna a lombikbabaprogramokra, akár ezerötszáz gyerekkel több születhetne évente – vélik az OEP szakértői. Fogalmazhatunk sarkítva is: a jelentkező betegek csak mintegy felének engedik meg, hogy gyereke legyen.

– Nálunk percenként csörög a telefon, jelentkeznek a lombikprogramra váró párok, nekünk pedig a kérések felére sajnos azt kell mondanunk, hogy nem lehet. A költségvetési korlát miatti hosszas várakozás következtében sokan végül kifutnak az időből. Csak kevesek tudják vállalni, hogy valamelyik magánklinikán vegyék igénybe az egyébként igen költséges kezelést.

Tavaly februárban az akkori egészségügyi államtitkár, Zombor Gábor bejelentette, hogy a kormány megduplázza a lombikbébiprogramra szánt összeget. Nos, ez a pénz azóta is várat magára. Pedig ha az állam finanszírozná a meddő betegek kezelését, mindjárt kétezer gyereket is „vásárolna” – összegez Kaáli professzor. – Mi pedig a babára váróknak akár a három gyerekét is „megcsináljuk”, hisz kapacitásunk van rá. Minden a támogatáson múlik.

Ha nem jön össze a három CSOK-os gyerek, a támogatást vissza kell fizetni, de a büntetőkamatok alól bizonyos esetekben mentesülhetnek a párok – például akkor, ha igazolják, hogy legalább ötször próbálkoztak lombikprogrammal, vagy ha orvos igazolja, hogy nem alkalmasak a kezelésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.