Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Április 23. 16:01, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Soha nem tapasztalt mértékben esett vissza az euróövezet gazdasági teljesítménye

Soha nem tapasztalt mértékben esett vissza az euróövezet gazdasági teljesítménye

Áprilisban a vártnál lényegesen nagyobb mértékben, rekordalacsonyra csökkent az euróövezeti gazdasági aktivitás mutatószáma a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérése alapján.

A Markit előzetes adatokon alapuló felmérése szerint a gazdasági aktivitás mutatószáma, a kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) áprilisra vonatkozóan 13,5 pontra, a felmérés 1998 júliusi kezdete óta a legalacsonyabbra esett az euróövezetben.

Az előző hónapban, márciusban 29,7 ponton állt az euróövezeti kompozit BMI, áprilisra pedig 25,7 pontot vártak elemzők.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

A kompozit BMI mindkét összetevője, a szolgáltatóipari és a feldolgozóipari egyaránt nagyot romlott áprilisra. A szolgáltatóipari BMI 11,7 pontra, a nyilvántartás kezdete óta a legalacsonyabbra csökkent a márciusi 26,4 pontról a várt 23,8 pont helyett. A feldolgozóipari BMI 33,6 ponton több mint 11 éves, 134 havi mélypontot ért el a márciusi 44,5 pont után, a várt 39,2 pont helyett.

"Az áprilisi felmérés tanúsága szerint példátlanul nagy kárt okoztak az európai gazdaságnak a járványvédelmi leállások és korlátozások és a megszűnő globális kereslettel a beszállítói fennakadásokkal együtt" - foglalta össze a jelentés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

"A BMI-felmérésben feltárt adatok az euróövezeti gazdaságnak az adatgyűjtés több mint húszéves történetében soha még nem tapasztalt mértékű összeomlásáról tanúskodnak. A lendületvesztés dinamikája is meghaladta a számos közgazdász által még lehetségesnek tartott mértéket. Az index értéke jóval a becslési konszenzus alá zuhant" - fejtette ki.

Elmondta: "A BMI és a bruttó hazai termék (GDP) alakulása közötti korrelációra felállított modellünk az áprilisi adatok az euróövezeti GDP 7,5 százalékos negyedéves csökkenését vetíti előre az első negyedévre. Mivel a járvány megfékezése érdekében számos gazdasági területen az elkövetkező hetekben is érvényben maradnak a korlátozások, a második negyedévben a régióban valaha elszenvedett legnagyobb recesszióra kell számítani".

Remélhetőleg hamarosan megindul a korlátozások feloldása, hogy a gazdaság kimozdulhasson az áprilisi bénultság állapotából, ez azonban egy második fertőzési hullám kockázata miatt valószínűleg fájdalmasan lassú ütemben fog zajlani. A kereslet elhúzódó visszaesése tükrében így az állásvesztés még a mostani rekordmértékűnél is nagyobb ütemben folytatódhat, ami újabb aggályokat vet majd fel a járványvédelmi intézkedések gazdasági költségeivel kapcsolatban - vázolta fel Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a kialakult helyzetet és annak várható következményeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.