Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. December 05. 15:02, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Simogatószoba enyhíti a gyógyulók magányát

Simogatószoba enyhíti a gyógyulók magányát

Magyarországon elsőként a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben alakítottak ki „simogatószobát”.

Ez lehetővé teszi az adventi időszakban, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt látogatási tilalom alatt is találkozhassanak a gyógyulók a szeretteikkel.

Polaneczky Judit ápolási igazgató és Gui Angéla kommunikációért, civil és külkapcsolatokért felelős igazgató mutatta be A szívünk kamrája nevet viselő két külön bejáratú, plexivel leválasztott terem használatát Budapesten, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Magyarországon elsőként itt alkalmazzák ezt a formabontó megoldást, amely lehetővé teszi az adventi időszakban, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt látogatási tilalom alatt is találkozhassanak a gyógyulók a szeretteikkel.

A kivitelezés lényege, hogy a kétbejáratos teremben plexifalakkal leválasztottak egy szobát, így a hozzátartozók úgy tudnak az ott kezelt gyerekekkel és felnőttekkel találkozni, hogy közben nem szegik meg a látogatási tilalmat.
A látogatók nem lépnek be az épületbe, ugyanis a kórház Fehér Holló utcai bejáratánál található két üvegajtó közötti zsilipes részt alakították át „betegsimogató” szobává. A bent fekvő páciensek egy másik ajtón lépnek majd be a szobába, amelyben egy kerek ablaknak köszönhetően egyszer használatos, vállig érő műanyag kesztyűt viselve meg is érinthetik egymást.

Az intézmény december 5. és január 5. között minden nap 12 és 16 óra között, félórás beosztásban teszi lehetővé az itt gyógyulóknak, hogy találkozhassanak szeretteikkel.

(Fotók: Nemzeti Fotótár/Balogh Zoltán)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.