Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Június 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Simicskó: Kábítószermentes Magyarország a cél

Simicskó: Kábítószermentes Magyarország a cél

A Nemzeti Drogellenes Stratégiával sikerült olyan anyagot összeállítani, amely politikai hovatartozástól függetlenül mindenki számára felvállalható - mondta Zacher Gábor toxikológus szerdán Budapesten a dokumentumot értékelve. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár elmondta, szigorúak fellépnek a terjesztői magatartással szemben és csökkenteni kívánják a tiltott szerek iránti keresletet is. A távlati cél a kábítószermentes Magyarország.

Az új pszichoaktív anyagok széleskörű megjelenésének és az internetes kereskedelem elterjedésének köszönhetően az elmúlt években jelentősen átalakult a kábítószerpiac, és megváltoztak a kábítószer-használati szokások is. Az új kihívások új válaszokat igényelnek, ezért a kábítószer-használat jelentős visszaszorítása érdekében a 2013-2020-as évekre új Nemzeti Stratégia készült.
Zacher Gábor a Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szakma által készített, a politika által támogatott nyolcéves programra reményei szerint a kormány megfelelő forrásokat talál majd.

A szerhasználat megelőzésében és kezelésében elsődleges a családok szerepe, ezért a stratégia kiemelten épít a szülők bevonásának lehetőségére. Cél az, hogy a fiatal ne is próbálja ki a kábítószert. Szavai szerint a szülők azzal segíthetnek, ha mernek értékrendet, példákat mutatni a fiataloknak, és 'nemet mondani' is megtanítják őket - tette hozzá.

Simicskó István azt mondta, a nemzeti stratégia fontos alapelveket, értékeket és feladatokat határoz meg. Középpontba állítja az egészséget, mint alapértéket és megerősíti a szerhasználat nélküli életmodellt. A stratégia ezért a szerhasználat megelőzésére, az egyéni-társadalmi kockázatok és károk jelentős csökkentésére, valamint a bűnmegelőzési és bűnüldözési beavatkozások széles körű alkalmazására helyezi a hangsúlyt, amelyek közül az egyik kiemelten fontos feladat az online kereskedelem blokkolása.

A politikus kiemelte, hogy Stratégia Országgyűlés által történő elfogadását követően három hónapon belül szakpolitikai program készül, amely pontosan meghatározza majd a rövid távú konkrét feladatokat. Szavai szerint 'nem csak kezelni' akarják a problémát, hanem eredményeket is fel kívánnak mutatni, mind a kereslet-, mind a kínálatcsökkentés területén.

Hangsúlyozta, a cél az, hogy 2020-ra 'keményen visszaszorítsák' a drogok terjesztését és fogyasztását. „Távlati cél a kábítószermentes Magyarország. Tudatában vagyunk annak, hogy a világban és a Magyarországon belül tapasztalható tendenciák alapján ennek kitűzése irreálisnak tűnhet, mégsem mondhatunk le arról a törekvésről, hogy a következő generációk életéből eltűnjenek a kábítószerek” – tette hozzá az államtitkár.

Megemlítette, hogy a stratégia kidolgozásakor figyelembe vették az Európai Unió Drogstratégiáját és áttekintették az Egyesült Királyságban 2010-2011-ben elfogadott stratégiai célkitűzéseket is.

Simicskó István elmondta, továbbra is számítanak azoknak a szakembereknek, civil szervezeteknek, egyházaknak a munkájára, akik, amelyek eddig is sokat tettek a kábítószerek visszaszorítása ellen.

A stratégiai cél elérését a Nemzeti Drogellenes Stratégia széles körű prevenciós tevékenységgel, a kábítószerfüggők ellátása és kezelése terén a felépülés-központú szemléletmód megerősítésével, a kínálatcsökkentés területén bűnmegelőzési és bűnüldözési beavatkozások hatékonyabb alkalmazásával, valamint a terjesztői magatartások elleni szigorú fellépéssel kívánja megvalósítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk