Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Január 18. 09:45, hétfő | Helyi
Forrás: Rokolya Csaba

Sikeres pályázat a PG-ben

Sikeres pályázat a PG-ben

A 150 éves Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium hosszú évtizedek óta áll a szakképzés szolgálatában.

Az intézmény közel ötven éve folytat gépészeti képzést, az informatikaképzésnek is közel kétévtizedes hagyománya van.

A két tanítási nyelvű képzéseknek köszönhetően itt alapozzák meg tudásukat a jövő mérnökei, akik magasszintű szakmai és nyelvtudással lépnek ki a munkaerőpiacra, illetve nagyszámban tanulnak tovább a felsőoktatásban. Minden évben jelentős a túljelentkezés a magyar-angol két tanítási nyelvű informatika és távközlés technikumi képzésre. A magyar-német két tanítási nyelvű gépészeti képzés mellett a következő tanévben az iskola elindítja a magyar-angol két tanítási nyelvű gépészet technikumi képzést is. A technikumok közül a PG a régióban egyedülállóan széles kínálatot biztosít a két tanítási nyelvű képzések terén. A gépészet, az informatika és távközlés ágazatban indulnak nem két tanítási nyelvű tanulmányi területek azok számára, akik nem kívánnak emeltszintű idegen nyelvi képzésben részesülni.

A PG számára kiemelten fontos, hogy a 21. század elvárásainak megfelelő eszközökön oktassa a jövő szakembereit, ezért folyamatosan fejleszti infrastruktúráját. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásra érdemesnek ítélte a benyújtott fejlesztési igényeket. Az iskola fenntartójának, a Pannonhalmi Főapátságnak és az ITM-nek köszönhetően több mint 150 millió forint értékű fejlesztés valósul meg a Kiskunfélegyházi PG-ben.

Teljes körűen megújul az iskola tanműhelyében a vegyesforgácsolóműhely, ahol az aljzat és nyílászárók cseréje mellett a villamoshálózatot is felújítják. A projekt keretében 14 db esztergagépet, 4 db marógépet és 1 db függőleges síkköszörűgépet is beszerez az iskola. A gépészet ágazatban tanuló diákok ennek köszönhetően korszerű gépparkon ismerkedhetnek meg a gépészet gyakorlati ismereteivel.
Szintén a gépészet ágazathoz kapcsolódóan munkába áll egy multiszenzoros CNC koordináta mérőgép. Így a tanulók a hagyományos méréstechnológiák mellett modern, gyakorlati módszerekkel is megismerkedhetnek az iskolában.

A szakképző intézmény korszerűsíti a 14-es és a 32-es informatikatermeit is. Az új típusú szakképzés követelményeit 42 új számítógép, valamint számos CISCO eszköz is segíti. Egy minden igényt kielégítő CISCO labor áll a szakképzés szolgálatába, ami jelentősen hozzájárul az informatikai szakemberek magas szintű képzéséhez.
A fejlesztés során 7 nyelvi tanterembe 166 db táblagép kerül, ezzel biztosított lesz a digitális tartalmak bevezetéséhez szükséges eszközellátottság. Megvalósulhat a már kifejlesztett digitális tananyagok, különböző alkalmazások használata a két tanítási nyelvű oktatásban mind az angol, mind a német nyelv terén. Az eszközök használatával a tanórán belüli differenciálás, a tehetséggondozás, a digitális kompetenciák fejlesztése mellett igazán élményközpontú, könnyebben befogadható tanulási folyamatok válnak napi gyakorlattá. Az eszközök jól használhatóak a célnyelvi civilizáció és az idegen nyelven oktatott történelem tantárgyak esetében is.

Négy tanteremben a bútorok cseréje is meg fog valósulni.

A PG szívügyének tekinti a tehetséggondozást, a tehetséges diákok versenyeztetését, a korszerű szakképzés megvalósítását. Az iskola célkitűzése, hogy diákjai olyan szakemberekké váljanak, akik korszerű tudással kerülnek ki a munkaerőpiacra és értékes tagjai lesznek a társadalomnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.