Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. November 07. 09:16, kedd | Helyi
Forrás: batthyanysuli.hu

Sikeres iskola-előkészítő foglalkozás a Batthyányban

Sikeres iskola-előkészítő foglalkozás a Batthyányban

A második iskola-előkészítő foglalkozásokat október 24-én és 25-én rendezték meg a Batthyány Lajos Általános iskolában, két csoportban, összesen 37 nagycsoportos óvodás részvételével.

Az iskola most is lehetőséget biztosította szülői részvételre a gyermekek érzelmi stabilitása érdekében, de ezzel a lehetőséggel már csak pár szülő élt. Ez abból is adódott, hogy a gyerekek könnyen alkalmazkodtak az új helyzethez, biztonságban érezték magukat. A foglalkozásokat Solymosiné Antalicz Tünde tanító, szakvizsgázott fejlesztő pedagógus és Bense Andrea tanító, gyógytestnevelő tartotta.

Solymosiné Antalicz Tünde (általános fejlesztő gyakorlatok)
A foglalkozás középpontjába a több érzékszerv bevonását igénylő feladatok végzését tevékenykedtetést és a megtapasztalást helyeztem. A tanulási kedv és motiváció felkeltése érdekében sokféle színes eszközt alkalmaztam.
A forma megkülönböztető feladatban óriás méretű formákat háromszöget, négyzetet és téglalapot jártak körbe a gyerekek, ahol megismerttettem velük a formák tulajdonságait. A megtapasztalás után önállóan kellett a különböző méretű és formájú formákat szétválogatniuk. Ebben a feladatban mindenki kiválóan teljesített.

A pompomos feladatban a kártyákon lévő vizuális mintát kellett másolniuk a gyerekeknek, oly módon, hogy csipesszel kellett a pompomokat a pohárba belerakniuk figyelve a színre és a darabszámra. A színeket és a darabszámot jól észlelték és számlálták. A pompomokat nem volt egyszerű csipesszel áthelyezni.
A vonalvezető feladatban az óvodásoknak segíteniük kellett a nyuszinak eljutni a zöldséges kosárig. Fejlesztettem a kézügyességet, a szem- kéz koordinációt. Figyeltem a helyes ceruzafogás kialakítására. Ezen területen még fejlődniük kell.

A különbségkereső feladatban két képet kellett összehasonlítaniuk a gyerekeknek és 10 különbséget kellett keresniük. A feladattal a vizuális észlelést, differenciálást és a figyelmet fejlesztettem. A gyerekek jól megoldották a feladatot.

Bense Andrea (mozgásfejlesztés):

Lábboltozat erősítő játékos gyakorlatokat végeztek a gyerekek zokniban tornázva, majd ezek kiegészültek testvonal átlépő feladatokkal. Egy összetettebb „mocsárjáró” bátorságpróbán keresztül az egyensúlyérzéküket fejlesztették az ugrálókötélen áthaladás során. A koordinációs létra feladatainak „leugrálásához” a ritmusérzéküket, figyelmüket kellett használniuk. A pálya végén a különböző felületű akadályokon áthaladás a szenzoros érzékelésüket fejlesztette. A lelkes kis csapat minden tagja ügyesen, figyelmesen dolgozott, ezért sikeresen teljesítette a kihívásokat.
A gyerekeknek tetszettek a változatos, ötletes feladatok. Jól érezték magukat a foglalkozáson és az óra végén már a következő alkalomról érdeklődtek. A szülőknek örömmel mesélték a történéseket.

Forrás: Solymosiné Antalicz Tünde, Bense Andrea, batthyanysuli.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)