Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Április 21. 11:00, hétfő | Helyi
Forrás: - szerk. -

Semmi sem a régi

Semmi sem a régi

Manapság mintha gyorsabban elhasználódnának az iparcikkek. Sőt amolyan Murphy törvényeként szinte mindig a szavatossági időn túl romlanak el. Hol vannak már az évtizedeket szolgáló gépek?

Manapság mintha gyorsabban elhasználódnának az iparcikkek. Sőt amolyan Murphy törvényeként szinte mindig a szavatossági időn túl romlanak el. Hol vannak már az évtizedeket szolgáló gépek?
Azt gondolnánk, hogy a fejlődéssel tartósabb és takarékosabb eszközeink, gépeink lesznek, de a valóság egész mást mutat. Ha józan paraszti ésszel végiggondoljuk, rájövünk a nyitjára. Hiszen ha évtizedekig működnének berendezéseink, nem kellene újat vásárolnunk, így a gyártók forgalma alacsony lenne, kevesebb munkahelyre, fejlesztésre volna szükség, kisebbek lennének a fizetések. Ugyanakkor rettenetesen bosszantó, hogy alig 4-5 éves mosógépünket, hűtőnket le kell cserélnünk, mert a szerelés majdnem annyiban van, mintha újat vennénk. Ezt leginkább a számítástechnika és a mobiltelefonok világában figyelhetjük meg. Sokan leszoktak már a javíttatásról és inkább újat vesznek. De gondoljunk csak bele, hogy akkor mi lesz az így keletkező horrorisztikus mennyiségű szeméttel?
Lehetséges, hogy a gyártók szándékosan gyengítik a minőséget? Csak a találgatás megy, mert ezt bevallani úgysem fogják. Mindenesetre a divat diktátorok és a marketing cégek folyamatosan vásárlásra biztatnak minket és ennek hatására sokan robognak is a boltokba a legújabb cuccokért. A vevői igények kielégítésére való törekvés készteti a gyártókat az állandó fejlesztésre, avagy fordítva? Ki tudná ezt megmondani? Logikusan hangzik az a feltételezés is, hogy azért silányabbak manapság a termékek, mert költségcsökkentés miatt olcsóbb alapanyagokat használnak. Abban is nagy igazság van, hogy a 15-20 évig működő eszközökből nem lehet nagy haszonra szert tenni. Mi pedig azt érezzük, hogy kiszolgáltatottak vagyunk. De egyet azért megtehetünk saját érdekünkben: nézzünk alaposan körül vásárláskor.

Ha pedig van egy kis időtök, mindenképpen nézzétek meg az alábbi videót.
Garantáltan megváltozik az életszemléletetek...

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:25, kedd | Helyi

Növényvédelmi permetezés

Alkalmazásra kerülő permetezőszer: Cuproxat FW

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).