Városlista
2021. október 16, szombat - Gál

Hírek

2020. Április 21. 16:43, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Semmelweis Ignácról és a nyelvjárásokról is szó lesz az M5 szerdai oktatási programjában

Semmelweis Ignácról és a nyelvjárásokról is szó lesz az M5 szerdai oktatási programjában

Semmelweis Ignácról és a nyelvjárásokról is szó esik az M5 szerdai oktatási programjában, amellyel a csatorna az otthon tanuló diákoknak igyekszik segíteni

- közölte az MTVA sajtóosztálya kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint szerda reggel 8 órakor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsor, amelyben a harmadikosok a mondatfajtákról tanulhatnak, a negyedikesek pedig az átlagszámítást gyakorolhatják.

A Felsős című műsort ezúttal a 6-8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánlják. 8.30-kor nyolcadikos kémiával kezdenek, a földkéreg legfontosabb anyagairól Márk László biokémikus beszél a nézőknek. Nyelvtanból a Magyarországon fellelhető nyelvjárásokról, a tájnyelvi elemekről, a jellegzetes szóhasználatokról tudhatnak meg többet a hetedikesek. Történelemből, tudománytörténetből Edward Jenner, Louis Pasteur és Semmelweis Ignác munkásságáról tanulhatnak a 7. osztályos diákok. Matematikából a közös többszörös és a közös osztó lesz a téma, majd a népi hangszerekkel ismerkedhetnek meg a hatodikosok. Ezt követően Kéri Nagy Éva mesél védőnői hivatásáról a nyolcadikosoknak, utána pedig az állampolgári ismeretek keretében a királyság és a köztársaság intézményével foglalkoznak – írták.

Hozzátették: 11.30-tól a megszokott módon a nyelvtanuláshoz nyújtanak segítséget, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg olaszul.

Érettségi műsorukat 12.30-kor kezdik irodalommal, amelyben első ismert költőnkről, Janus Pannoniusról tanulhatnak a végzősök. Matematikából az algebrai sorozat harmadik részében az alábbi témákkal foglalkoznak: elsőfokú és abszolútértékes egyenletek, egyenlőtlenségek, egyenletrendszerek, ezekhez kapcsolódó szöveges feladatok. Kémiából a halogének, fizikából a mágnesesség, történelemből pedig az iszlám vallás kialakulása lesz a téma – tudatták.

Ismertették, hogy 14.45-kor kerül adásba a Mozogj otthon!, amelyben hivatásos gyógytornászok tízperces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.

A Mindenki Akadémiája éjféltől látható, szerdán Werner Norbert tart előadást Óriási fekete lyukak és egy darabokra hullott műhold története címmel. Az adást reggel 7.30-tól megismétlik – olvasható a közleményben.

A címlapfotó illusztráció.

Címkék: M5, oktatási program

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 16. 09:03, szombat | Helyi

Mindig régésznek készült a múzeumigazgató

Kuzsinszky Bálint-emlékéremmel ismerték el a kiskunfélegydázi dr. Rosta Szabolcs régész, múzeumigazgató munkásságát.

2021. Október 16. 08:55, szombat | Helyi

Napi 70 áldozatot szed a hirtelen szívhalál

Október 16. Az Újraélesztés Napja

2021. Október 16. 08:52, szombat | Helyi

Valóban rontja a látást, ha a szemünkbe lóg a hajunk?

Tények és tévhitek a látásról

2021. Október 15. 13:24, péntek | Helyi

Horgászboltba tört be a zsályakereskedő