Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Október 27. 14:00, vasárnap | Életmód
Forrás: - Zs. -

Segítség, hogy a belső óránk is átálljon

Segítség, hogy a belső óránk is átálljon

Sok ember számára az óraátállítás akár 1-2 hétig tartó kellemetlen közérzettel, fejfájással, csökkent koncentrálóképességgel, figyelmetlenséggel jár

Sok ember számára az óraátállítás akár 1-2 hétig tartó kellemetlen közérzettel, fejfájással, csökkent koncentrálóképességgel, figyelmetlenséggel jár, mivel az ember belső, biológiai óráját nem lehet egy pillanat alatt átállítani. A magyarázata egyszerű, hiszen az alvási ciklus felborul, az ember este nem tud elaludni, reggel pedig kialvatlanul ébred.
A tavaszi óraátállítás utáni három napban jelentősen megnövekszik az infarktusos esetek száma. (Azonban az is elmondható, hogy az őszi visszaállításkor hasonló mértékben csökken.) A tavasszal néhány napig (ami persze egyénenként változó) reggelente az a jellemző, hogy a melatonin termelés még nem állt át, a glükokortikoid-szint is alacsony. A vércukorszint még az alvási időnek megfelelő, ami nem elég a nappali aktivitáshoz. A csecsemők, a gyerekek és az idősek szervezete nehezebben alkalmazkodik az óraátállításhoz. Különösen megterhelő az évi kétszeri óraátállítás az alvászavarokkal küzdő és a szervi betegségekben szenvedő embereknek.

Amíg a belső és külső óra nem kerül összhangba, a következő tünetek léphetnek fel:

  • Fáradtság
  • Ingerültség
  • Étvágytalanság
  • Depresszív hangulat
  • Emésztési problémák
  • Alvászavar
  • Koncentrálóképesség csökkenése
  • A szívfrekvencia ingadozása

Mit tehetünk?
- Ne lustálkodjunk reggel! A szabadban végzett reggeli könnyű futás vagy gyors séta növeli a szerotonin előállítását az agyban, ami elősegíti a megváltozott külső ciklushoz való igazodást.
- Este időben feküdjünk le és teremtsünk nyugodt körülményeket az alváshoz.
- A reggeli sötétségben az erős mesterséges fény alkalmazása meggyorsítja a belső óra fényhez való szinkronizálását.
- Az óraátállítást követő 10 napban legyünk különösen óvatosak és körültekintőek a közlekedésben, és a balesetveszélyes otthoni elfoglaltságokat is kerüljük (például ablakmosás).
- A napsütéses órák számának csökkenése ellenére is töltsünk minél több időt a szabadban.
- Mozogjunk sokat, ezzel is erősítve szívünket és javítva közérzetünket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.