Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Május 12. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: -Szerk.-

Segítség a pályaválasztáshoz

Segítség a pályaválasztáshoz

Válasszunk szakmát! címmel nyert pályázatot a Nemzeti Tehetségprogram keretében a KSZC Kiskunfélegyházi Kossuth iskola kollégiuma.

A tehetséggondozó program célja a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítése volt, melyhez hozzájárult, hogy az általános iskolás diákok betekintést nyerhettek az érintett szakmák rejtelmeibe.

A Kossuth iskolában tanított szakmák szakoktatóival a csongrádi Piroskavárosi Általános Iskola 7. osztályos tanulóit látogatták meg, akik testközelből láthatták, játékos foglalkozások keretében próbálhatták ki a szakmához tartozó eszközöket, szerszámokat.

A pályázati támogatás lehetőséget teremtett, hogy a hazai köznevelésben tanuló tehetséges fiatalok szakmatanuláshoz szükséges kompetenciáit erősítsék – nyilatkozta Surján Attila, a pályázat írója és kivitelezője.

Céljuk az volt, hogy az általános iskolás tanulókat megismertessék a Kossuth iskolában oktatott szakmákkal, ezen belül is főleg a hiányszakmákkal. Fontos szempont volt az is, hogy a pályaválasztás előtt a tanulók betekintést nyerjenek abba, hogy ténylegesen mit is takar egy-egy szakma fogalma, megismerjék, hogy milyen eszközöket és szerszámokat használnak az érintett területeken, és a munkaerőpiaci lehetőségeket is elmondták a tanulóknak. A foglalkozásokról maradandó emléke is maradt minden résztvevőnek, hiszen minden bemutatott szakmához kapcsolódóan valamilyen tárgyat is készítettek a diákok.

A pályázatban a csongrádi Piroskavárosi Általános Iskola hetedik osztályos tanulói vettek részt, és elöljáróban egy bemeneti mérést készítettek velük, melyből kiderült, hogy a diákok hallottak már a bemutatásra kerülő szakmákról (kőműves-burkoló, festő, varró, asztalos és ács), de a pályázattal lehetőség kínálkozott arra, hogy ki is próbálják.

A gyerekek nagy érdeklődéssel és örömmel fogadták a szerdánkénti foglalkozások lehetőségét, és nagy lelkesedéssel vettek részt a szakmákkal való ismerkedésben. Az általuk készített tárgyakat egy kiállításon mutatták be a közönségnek, majd a saját alkotásaikat haza is vihették a tanulók. A gyerekek keze munkája által készültek telefontartók, ékszerdobozok, képkeret is.

A program 2015 októberétől kezdődött és május közepén zárult. A legfontosabb hozadéka a programnak, hogy a 15 tanulóból öten a Kossuth szakközépiskolában szeretnének tovább tanulni a bemutatott szakmák valamelyikben.

A pályázat jóvoltából maradandó élménnyekkel gazdagodtak a tanulók, épp ezért lenne jó, ha folytatása is lehetne, illetve ki is lehetne terjeszteni még több általános iskolára. Ezzel minden bizonnyal a gyerekeknek sokkal könnyebb lenne a pályaválasztás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA