Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Szeptember 10. 16:54, kedd | Helyi sport
Forrás: Kis Mónika

Sárkány Szabina a Turul Koppány Íjászai versenyzője Országos Bajnok lett

Sárkány Szabina a Turul Koppány Íjászai versenyzője Országos Bajnok lett

Országos és Nemzetközi Bajnokságon a Koppányok.

„Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek” – Kassai Lajos

Kassai Lajos – íjkészítő mester– a modernkori lovasíjászat megteremtője adott otthont, a 2019. szeptember 07-én és 08-án megrendezésre került 2019-es Történelmi Íjász Országos és Nemzeti Bajnokságnak. A Bajnokság szervezője a Magyar Íjász Szövetség és a Gyulai Kerecsényi László Íjász Egyesület volt, Lovász Tamás, a Magyar Íjász Szövetség Történelmi Szakágának vezetőjének koordinálásával. A Kassai-völgy varázslatos, nyugodt hangulata, az épített táj összhangja a természetes környezettel, a dombos vidék, csodálatos helyszínt adott a megmérettetésnek. Mondhatjuk, hogy a Történelmi Bajnokságnak a legautentikusabb környezetet tudta biztosítani Kassai Lajos birtoka, mert a völgy jelenleg a világon legjobban felszerelt lovasíjász központ. A bajnokság pályaépítői kiválóan alkalmazkodtak a változatos terepadottságokhoz és ennek megfelelően igen technikásan alakították ki a Nemzeti Bajnoksághoz méltó versenypályát. Sajnos a rangsoroló versenynapon délelőtt 11 óráig szakadt az eső, így a megnyitóval és a kezdéssel is várni kellett, és ez idő alatt a versenypályát is át kellett alakítani. Az eső által feláztatott, csúszós, balesetveszélyes domboldalakról, biztonságosabb területekre kellett több célt is áthelyezni. Azonban 11 órakor varázsütésre kisütött a nap, és elindult a küzdelem. Küzdelem a célokon, az elemekkel, a Bajnokság súlya alatti lelki teherrel és önmagunkkal.

Kiskunfélegyházát 33 Koppány képviselte, ebből 18 versenyző, 16 fő Országos és Nemzeti Bajnokságon résztvevő, és 2 fő Nemzeti Bajnokságon résztvevő Koppány.

A következő eredmények születtek:

Sárkány Szabina modern történelmi íjjal, kadett korosztályban a szombati rangsoroló napot magabiztosan nyerte, így a Történelmi Nemzeti Bajnokság Bajnoka lett! Vasárnap, a döntő napján 6 célon kellett Szabinának az Országos Bajnoki címért küzdeni. Nagyon erős vetélytársakkal, óriási izgalommal teli, a Koppányok legnagyobb tehetsége szintén remekelt, 580 ponttal, 41 pont előnnyel megnyerte a döntőt, így Magyar Országos Bajnok lett! Természetes a teljesítménye által megszerezte az első osztályú íjász minősítést is.

Kovács Máté modern pusztai íjjal, gyerek kategóriában, a szombati rangsoroló versenyen a Nemzeti Bajnokságban 5. helyezést ért el, így a vasárnapi OB döntőn ismét harcolnia kellett. Máté a döntőn nagyon jól szerepelt, sikerült javítania az egyébként kiváló teljesítményén, és mindössze 6 ponttal lemaradva a 3. helyről, Kovács Máté Országos Bajnoki 4. helyezett lett, másodosztályú íjász minősítéssel.

Kövecses Zsuzsanna vadászreflex íjjal, a senior kategóriában a nehéz terepen, szépen versenyezve a Nemzeti és az Országos Bajnokságban is a 3. helyet szerezte meg.

Modern pusztai íj kategóriában másodosztályú minősítést szerzett:
Zoboki Botond élete első Országos és Nemzeti Bajnokságán a 9. helyen, Csányi József a 27., Szólya Imre a 29. helyen.

Modern pusztai íj kategóriában harmadosztályú íjász minősítést szerzett:
Bicskeiné Csányi Mária első Országos és Nemzeti versenyén a 10 helyen, Szeibert Imre a 34., Ruda Győző a 41. helyen. végzett.

Modern pusztai íj kategória további eredményei:
Balanyi Sándor 70., Kovács László 77., és Kis János 83. helyen zárta mindkét Bajnokságot.

Vadászreflex íj kategóriában :
Kis Mónika másod osztályú íjász minősítéssel 7. lett.

Szintén vadászreflex íjjal:
Dinnyés Gyula 8. lett, Tamáskovics Gyula 19., Bense László pedig a 20. helyen zárta a mind az Országos, mind a Nemzeti Bajnokságot.

A Nemzeti Bajnokságban Keserű Szilvia 24., Boldog Bence pedig 31. helyezést érte el.

Összességében a Koppányok közül 10-en szereztek íjász sportolói minősítést. Minden Koppány nagyszerű teljesítménnyel és szép eredménnyel zárta ezt a rangos versenyt, melyről tudni kell, hogy 368 versenyző állt lőállásba. Erőt próbáló kihívás volt kicsiknek, nagyoknak, kísérőknek egyaránt ez a két nap, de élményekkel, új ismeretségekkel és óriási tapasztalatokkal telve tértek haza a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző és Sport Egyesület tagjai vasárnap késő este.

Kis Mónika
Koppány íjász

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:45, szerda | Helyi sport

Dobos Eszter eredményesen szerepelt a hétvégén

2024. április 20-án a kiskunfélegyházi Zöldmező Lovassport Egyesület csapata Jászkarajenőre látogatott, ahol a Karai Mini Major rendezésében egy színvonalas versenyen vett részt.

2024. Április 23. 19:53, kedd | Helyi sport

Ezüstérmet nyertek a platános asztaliteniszező lányok

Fantasztikusan teljesítettek az Asztalitenisz Diákolimpia Országos Döntő I-II. korcsoport csapatversenyében a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola lányai.

2024. Április 22. 14:07, hétfő | Helyi sport

Diákolimpiai bajnok lett a József Attila iskola csapata

A József Attila Sportiskolai Általános Iskola tanulói az utóbbi 3 évben állandó résztvevői az Asztalitenisz Országos döntőjének, ahol 3 csapattal és két egyéni versenyzővel képviselték magunkat.

2024. Április 22. 11:36, hétfő | Helyi sport

A hétvégén is bizonyítottak a félegyházi birkózók

A hétvégén válogatott versenyzőink mérettették meg magukat különböző nemzetközi versenyeken határon innen és túl.