Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Január 06. 14:19, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Sanzonfolk és romantika: itt a Tárkány Művek első videoklipje

Sanzonfolk és romantika: itt a Tárkány Művek első videoklipje

Bő három perc időutazásra csábít a Tárkány-Kovács cimbalmos vezette Tárkány Művek első videoklipje.

A Semmi sem hasonlít hozzád című dalhoz komponált képek a két világháború közötti békeidőt idézik.

Elkészült a Tárkány Művek első videoklipje: a Semmi sem hasonlít hozzád című sanzonos sláger a dzsessz és a folk hagyományait ötvöző zenekar első lemezén szerepelt, a dalhoz most Galán Géza J. színész, műsorvezető komponált képeket. A főszerepet a Radnóti Színház színésze, Adorjáni Bálint és a jelmezeket is tervező Zelenka Nóra alakítja. A tánckoreográfia ifj. Zsuráfszky Zoltán munkája.

Magyar világzenei formációknál nem gyakori, hogy külön energiát fektetnek egy-egy szám videoklipes népszerűsítésébe – a Tárkány-Kovács Bálint vezette együttes is majdnem egy évig dolgozott a végeredményen. A klip képi világa, hangulata hozza, amit az első, 2010-ben megjelent Arcomba az arcod vésted című lemez dalai összességében: a két világháború közötti sanzonos dalkultúra örökségét, a magyar dzsessz és a népzene laza ötvözetét. A jelenetek egy részét – például Paár Julianna énekesnő szólóját – a Közép-Európai Táncszínházban forgatták.

A Tárkány Művek néhány éve alakult, friss, üdítő vállalkozásként robbant be a magyar világzenébe. A táncházakból ismert Bivaly és a Rekontra cimbalmosa (Tárkány-Kovács Bálint) maga köré gyűjtött egy folk felé kacsingató dzsessz-szaxofonost (Kováts Gergő), egy brácsást (Papp Endre), egy ígéretes népi énekest (Paár Julianna) és egy fiatal bőgőst (Bognár András), akikkel törekvése szerint egy népzenei ihletésű, szabad zenei nyelvet épít.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t

2024. Július 19. 08:16, péntek | Belföld

Szombatról elhalasztották a Balaton-átúszást

Csütörtökön a szervezők elhalasztották a szombatra tervezett Révfülöp és Balatonboglár közötti 42. Lidl Balaton-átúszást.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Belföld

Pénteken és vasárnap napos, szombaton felhős idő várható

Pénteken és vasárnap napos, meleg idő lesz, de szombaton előbb a Dunántúlon, majd később a középső országrészben is felhős idő várható, néhol esővel

2024. Július 19. 08:13, péntek | Belföld

Rétvári Bence: elfogadhatatlan, ami a szolnoki kalandparkban történt

Elfogadhatatlan és felháborító az, ami a szolnoki kalandparkban készült videón látható - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.