Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2012. Január 06. 14:19, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Sanzonfolk és romantika: itt a Tárkány Művek első videoklipje

Sanzonfolk és romantika: itt a Tárkány Művek első videoklipje

Bő három perc időutazásra csábít a Tárkány-Kovács cimbalmos vezette Tárkány Művek első videoklipje.

A Semmi sem hasonlít hozzád című dalhoz komponált képek a két világháború közötti békeidőt idézik.

Elkészült a Tárkány Művek első videoklipje: a Semmi sem hasonlít hozzád című sanzonos sláger a dzsessz és a folk hagyományait ötvöző zenekar első lemezén szerepelt, a dalhoz most Galán Géza J. színész, műsorvezető komponált képeket. A főszerepet a Radnóti Színház színésze, Adorjáni Bálint és a jelmezeket is tervező Zelenka Nóra alakítja. A tánckoreográfia ifj. Zsuráfszky Zoltán munkája.

Magyar világzenei formációknál nem gyakori, hogy külön energiát fektetnek egy-egy szám videoklipes népszerűsítésébe – a Tárkány-Kovács Bálint vezette együttes is majdnem egy évig dolgozott a végeredményen. A klip képi világa, hangulata hozza, amit az első, 2010-ben megjelent Arcomba az arcod vésted című lemez dalai összességében: a két világháború közötti sanzonos dalkultúra örökségét, a magyar dzsessz és a népzene laza ötvözetét. A jelenetek egy részét – például Paár Julianna énekesnő szólóját – a Közép-Európai Táncszínházban forgatták.

A Tárkány Művek néhány éve alakult, friss, üdítő vállalkozásként robbant be a magyar világzenébe. A táncházakból ismert Bivaly és a Rekontra cimbalmosa (Tárkány-Kovács Bálint) maga köré gyűjtött egy folk felé kacsingató dzsessz-szaxofonost (Kováts Gergő), egy brácsást (Papp Endre), egy ígéretes népi énekest (Paár Julianna) és egy fiatal bőgőst (Bognár András), akikkel törekvése szerint egy népzenei ihletésű, szabad zenei nyelvet épít.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 08. 14:39, péntek | Belföld

Orbán Viktor: nem időszerű Ukrajna EU-csatlakozása

2023. December 08. 09:30, péntek | Belföld

Advent vasárnap kezdenek kétnapos sztrájkba a Volán dolgozók

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet – arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat – advent második vasárnapjára, és az azt követő hétfőre munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál.

2023. December 08. 07:45, péntek | Belföld

Lázár János: az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformja készül

Az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformját készíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a MÁV-Volán Csoporttal - jelentette be a közösségi oldalán csütörtökön Lázár János.