Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Október 07. 15:19, szerda | Helyi
Forrás: OrientPress

Saját és mások egészségét is veszélyeztethetjük a zöldhulladék-égetéssel

Saját és mások egészségét is veszélyeztethetjük a zöldhulladék-égetéssel

Ahogy beköszöntött az őszi kertészkedés időszaka, megugrott, és napról napra nő azon tűzesetek száma, melyekhez a katasztrófavédelmet riasztják.

Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Rádió Orientnek elmondta, hogy nem csak az ő munkájukat növelik a gondatlan tűzrakók, de környezetünknek és egészségünknek is árt, aki ilyen formában kíván megszabadulni az elhullott növényzettől.

Idén már 6200 esetben riasztották elszabadult tüzekhez a katasztrófavédelmet, és ezek között több olyan eset is akadt, amikor akár 40-50 tűzoltóra és 10-12 járműre volt szükség a lángok megfékezésre, ami időnként egy-két napot is igénybe vehet. Egyelőre még nincs egységes szabályozás, és az egyes önkormányzatok dönthetik el, hogy az adott településen lehet-e zöldhulladékot égetni, és ha igen, milyen módon, és milyen időszakban. Ezt ebben az évben csak tiltó rendelet írhatja felül, ilyen van életben Budapesten is jelenleg.

2021. január elsejétől azonban változik a helyzet, és országosan mindenhol tilos lesz a tevékenység, egyedüli kivétel, ha növényegészségügyi okokból, kártevők miatt elengedhetetlen az égetés. Ha valaki betegséget észlel kertjében, a helyi járási hivatalhoz kell fordulnia tüzelési engedélyért, ennek birtokában pedig még a katasztrófavédelmet is tájékoztatni kell. Így elkerülhetőek a felesleges kivonulások abban az esetben, ha valaki a füstöt észlelve riasztaná a tűzoltókat olyan helyszínre, ahol engedéllyel raktak tüzet – tette hozzá Mukics Dániel.

A szóvivő kiemelte, hogy „az anyag nem vész el, csak átalakul”, azaz azzal, hogy a száraz leveleket elfüstöljük, növeljük a levegő szállópor-koncentrációját, ami az ember bőrére, tüdejébe, de akár még a véráramba is bekerülhet, és komoly egészségkárosító hatást fejthet ki. A szakember első sorban a komposztálást ajánlja, hangsúlyozván, hogy ehhez csupán egy-két négyzetméterre és minimális odafigyelésre van szükség. Ráadásul ha komposzttal kezeljük a földet, akkor műtrágya már nem kell, a föld vízmegtartó, -befogadó képessége jelentősen nő, növényeink pedig szebbek lesznek, és közben saját és mások egészségét sem veszélyeztetjük.

Megoldás lehet még a hulladék elszállítása. Az alezredes kiemelte, hogy sokfelé akár már ingyenesen, vagy pár száz forintért kapható zacskó megvásárlásával elviszik a felesleges zöldhulladékot.

Ha valaki mégis a tüzelés mellett döntene még ebben az évben, annak tanácsolt, hogy:

  • mindig legyen kéznél olyan szerszám, eszköz, amivel kordában lehet tartani a tüzet
  • legyen egy vödör víz, vagy kerti slag mellettünk arra az esetre, ha hirtelen elharapózni kezdene a tűz
  • ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést

A statisztikák árulkodóak: a szabadtéri tüzek 48 százaléka keletkezik zöldhulladék-égetés miatt, figyelmetlenségből. Ha valaki szabálytalan tűzrakást észlel, annak a szóvivő azt tanácsolja, hogy először próbálja megbeszélni a problémát, ha ez sikertelen, akkor célszerű rögzíteni – például mobiltelefonnal – az illegális tevékenységet, és jelezni azt a járási kormányhivatal felé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.